Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kabinová lanovka na Ještěd obnovila provoz, technickou závadu na pohonu se podařilo odstranit

16. 09. 2021 | 12:40

Kabinová lanovka na Ještěd v Liberci je ode dneška opět v provozu. Ve středu nejezdila kvůli technické závadě na pohonu, kterou se podařilo odstranit. ČTK to dnes sdělil přednosta lanovky Vladimír Štěpán.

lanovkajested1
Foto: Artur Irma

Porouchané bylo čidlo, které hlídá otáčky motoru. Servisní firma pro lanovku ho na skladu neměla, a podle Štěpána tak původně uvažovala o provizorní opravě. "Nakonec si ho ale někde půjčila, a to, co tam namontovali, už zůstane nastálo," dodal Štěpán. Kvůli technické závadě lanovka stála naposledy před tím loni v prosinci, když řemeslníci museli vyměnit poškozené ložisko na takzvaném lanáči.

Visutá lanovka na Ještěd s dvěma kabinami pro 35 lidí je v provozu přes 85 let. Dolní stanice lanovky je v nadmořské výšce 600 metrů, horní pod vrcholem Ještědu o 400 metrů výš. V nejvyšším bodě se lanovka dostává 30 metrů nad zem. Kabiny dosahují rychlosti 36 kilometrů za hodinu, lanovka tak patří k nejrychlejším v zemi. Cesta mezi stanicemi vzdálenými od sebe 1188 metrů trvá čtyři minuty.