Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kapacita zařízení pro lidi bez domova v Liberci nestačí. Mrazivou noc v denním centru Naděje přečkalo 20 lidí

28. 02. 2023 | 10:34

AKTUALIZOVÁNO: Nezvykle plné bylo o mrazivé noci na dnešek denní centrum Naděje v Liberci. Přišlo 20 lidí bez domova, dříve tam obvykle mrazivou noc přečkalo podle vedoucího denního centra Pavla Matějky deset až 15 lidí.

bezdomovec homeless-man-552571 1280
Ilustrační foto

"Překvapilo mě to. A to někteří další, co se ptali, ani nedorazili," uvedl pro ČTK Matějka. Denní centrum bývá přístupné pro lidi bez domova mimořádně přes noc i v zimě, pokud teploty klesají k minus deseti stupňům Celsia. Teplota v krajském městě v noci na dnešek klesla k minus 12 stupňům.

Jinou možnost, kde by v Liberci mohli lidé bez domova přečkat mrazivou noc v teple v nějakém azylovém zařízení podle Matějky aktuálně nemají. Noclehárna pro lidi v Kateřinkách s kapacitou 32 lůžek je zaplněná již od léta a plné jsou také azylové domy organizace Speramus.

Podle předpovědi by silné mrazy měly být v regionu i následující tři noci. Matějka se obává, zda budou schopni přijmout všechny zájemce. Ne všichni bezdomovci totiž věděli, že už dnešní mrazivou noc mohli přečkat v Naději, která sídlí ve Valdštejnské ulici nedaleko budovy soudu. "Až se to mezi lidmi bez domova rozkřikne, obávám se, že ani denní centrum nebude stačit a budeme muset lidi nechat venku," dodal.

Nízkoprahové centrum Naděje je obvykle otevřené přes den do 18:00, kvůli mrazům je nyní mimořádně v provozu také od 19:30 do 07:00. Loni jeho služeb využilo 318 bezdomovců, denně jich přicházelo mezi 20 až 35.

Lidí, kteří potřebují pomoc azylových zařízení, podle Matějky přibývá. "Trend je takový, že ubytovny, které byly dříve dostupné i pro naše klienty, raději přednostně ubytovávají agenturní pracovníky. Pro ubytovatele je jednodušší mít smlouvu s agenturou než řešit jednotlivce," dodal.

čtk