Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kdysi slavná liberecká kavárna Pošta slouží pro jednorázové akce, do listopadu je úplně zadaná

29. 08. 2019 | 13:22

Pro jednorázové akce slouží kdysi slavná kavárna Pošta v centru Liberce, kterou má už několik let ve správě policie. Zájem o ni je velký, i když informace o jejím pronajímání policie na svém webu neuvádí. Jen za loňský rok se tam konalo přes 150 akcí, letos jich zatím bylo zhruba 70. Prostory si pronajímají školy, úřady, filmaři či soukromé instituce a konají se tam i výstavy, koncerty, svatby či bály. Novinářům to dnes řekla krajská mluvčí policie Jana Světlá.

posta kavárna3
Ilustrační foto

"Letos do listopadu je kavárna úplně zadaná, ty prostory jsou opravdu krásné," řekla Světla. Kavárna Pošta je v Liberci významnou historickou a kulturní památkou. Ojedinělý je především její zachovalý interiér, který je typickou ukázkou vídeňského stylu z přelomu 19. a 20. století. Bývalá kavárna je v přízemí budovy, jež patří ministerstvu vnitra a sídlo tam má právě krajské policejní ředitelství.

S kavárnou je úzce spjat první liberecký kavárník Theodor Cloin, který ji v roce 1892 otevřel. Policie před pěti lety uvažovala, že by kavárnu znovu zprovoznila, nenašla ale vhodného zájemce. S obnovením provozu už nepočítá. "Aby tady byla kavárna, tak to určitě ne. Není pro to poptávka. Samozřejmě různé nabídky chodí a jejich představa je taková, že my bychom to celé zaplatili a nějaké organizace, třeba nevládní, by si to tady za korun pronajali," uvedl krajský ředitel policie Vladislav Husák. Podle něj ale nyní policisté neuvažují o tom, že by někomu prostory dlouhodobě pronajali.

Kavárnu si tak má možnost pronajmout kdokoliv, i když to policie na svém webu raději neuvádí. "Kdybychom to dávali na stránky veřejně, tak tady nemusíme dělat nic jiného než pronajímat kavárnu Pošta, protože to je přeci fajn si tady udělat svatbu nebo cokoliv jiného," řekla Světlá. Policie si ale zjišťuje, k jakému účelu chce zájemce prostory kavárny využít. "Pronájem schvaluje vedení krajského ředitelství," uvedla Světlá. Školám a veřejným institucím podle ní kavárnu pronajímají bezplatně, jinak je pro jednotlivé prostory stanovený ceník. Celá kavárna na den stojí 10.000 korun, peníze z pronájmu ale liberecké policii nezůstanou. "Jakýkoliv nájem jde do státního rozpočtu," dodala mluvčí. Kavárna je oblíbená mezi filmaři, loni ji například využili při natáčení Spider Mana. Stále častěji slouží i jako výstavní prostor. Letos v létě tam byly skleněné objekty Jiřího Pačinka, na konci září by tam měly být poštovní známky v nominální hodnotě několika milionů korun.