Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ke 130. výročí liberecké radnice nechalo město vyrazit limitovanou sérii 130 pamětních medailí

03. 11. 2023 | 16:07

Sérii 130 pamětních medailí z ryzího stříbra vydalo zhruba po 20 letech město Liberec. Tentokrát jako připomínku k 130. výročí od otevření historické budovy radnice v roce 1893. Líc medaile prezentuje reliéf staré radnice, rubová strana potom motiv legendární vitráže, která znázorňuje město Liberec jako ženu. Autorem původního návrhu je významný český medailér Mgr. Petr Horák. O ražbu se postarala Bižuterie Česká Mincovna.

liberec mince1 DSC08296
Foto: LB

„Jedná se o atraktivní artefakt, který bude město Liberec několik let používat při mimořádných příležitostech. Třeba jako památeční a reprezentativní prezent pro významné zahraniční i domácí návštěvy. Nebo jako dar pro velvyslance či zástupci partnerských měst, kteří město navštíví. Stejně tak je chceme používat například při poděkování významným osobnostem, které se zaslouží o mimořádný čin nebo událost ve prospěch Liberce a jeho občanů,“ říká primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Vitráž s motivem Liberce jako ženy ve své době věnoval jako vzácný dar městu místní továrník Ludwig rytíř von Liebieg. Jedná se o jednu z nejkrásnějších personifikací Liberce – ženu v červené říze držící městský znak na štítu.

Přesně 42 g vážící stříbrná medaile o průměru 50 mm je uzavřena v ochranném otevíracím pouzdru a uložena v reprezentativním blistru, z něhož je možné ji vyjmout a poté znovu vrátit zpět. Grafika a celkový vizuální styl pouzdra odkazuje na vydání právě u příležitosti 130. výročí od otevření budovy historické radnice (pozn. fotodokumentace ke stažení v odkazu na konci TZ).

Ačkoliv vydaná edice 130 kusů má sloužit na několik dalších let především k slavnostním a mimořádným událostem, kancelář primátora nabídne atraktivní medaili i sběratelům a široké veřejnosti.

„Věříme, že po této pamětní medaili rádi sáhnou i sběratelé nebo lidé, kteří mají silný vztah k historii Liberce. Stříbro je navíc stále žádaným cenným kovem a jeho hodnota se časem může i zvyšovat. Proto medaile v omezeném počtu nabídneme k prodeji v Městském informačním centru Liberec. Zájemci si ji tam můžou koupit za cenu 2 325,- korun, což je částka, za kterou ji město pořídilo,“ dodává liberecký primátor Jaroslav Zámečník.

LB/Tomáš Tesař