Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ke studiu na univerzitě v Liberci nastoupilo 46 ukrajinských uprchlíků

19. 10. 2022 | 17:32

Ke studiu na Technické univerzitě v Liberci nastoupilo 46 ukrajinských uprchlíků. Celkově jsou ukrajinští studenti nejpočetnější skupinou z 525 cizinců, kteří v tomto akademickém roce v Liberci studují, řekla dnes ČTK prorektorka pro zahraniční vztahy Kateřina Maršíková. Mladí Ukrajinci se statusem uprchlíka studují v českém jazyce, většinou na univerzitě absolvovali i přípravné jazykové kurzy, škola kvůli nim letos zmírnila nároky na znalost češtiny nutné pro přijetí ke studiu.

student people-2941951 1280
Ilustrační foto

"Studenti, kteří přišli v režimu dočasné ochrany, nastoupili na čtyři fakulty, řada z nich ale byla v kontaktu s univerzitou už ve chvíli, kdy přišla do České republiky. Centrum dalšího vzdělávání pro ně zorganizovalo intenzivní jazykový kurz, který běžel pro tu první vlnu od dubna a následně se pak vzdělávali v jazyku přes letní měsíce," doplnila Maršíková. Studenti, kteří absolvovali kurzy už od dubna, dosáhli před nástupem ke studiu jazykové úrovně B1, ti, kdo zahájili kurz později, se dostali na úroveň A2.

V současné době studuje v Liberci kolem 70 mladých Ukrajinců, nejvíc jich je na fakultě strojní, ekonomické a na fakultě mechatroniky a mezioborvých studií. "Mají možnost mít mimořádný studijní plán, který jim lépe umožňuje absolvovat předměty, které jsou méně náročné na odborné jazykové znalosti, po dobu, než si ten jazykový deficit doplní," dodala prorektorka.

Standardně nabízí liberecká univerzita zájemcům o studium intenzivní roční přípravný kurz češtiny, mladí Ukrajinci tak museli přípravu zvládnout za mnohem kratší dobu. Podle ředitelky Centra dalšího vzdělávání TUL Jitky Pacltové bylo náročné zajistit pro ně dostatek lektorů. Kvůli krátké přípravě sice fakulty své požadavky na úroveň zvládání jazyka v přijímacím řízení zmírnily, studenti ale nedostanou nic zadarmo, ve studiu češtiny musí pokračovat. "Tak, aby se nakonec k 30. červnu příštího roku dostali na požadovanou úroveň B1 nebo B2," řekla.

Liberecká univerzita oslaví příští rok 70 let od svého vzniku, aktuálně na sedmi jejích fakultách studuje zhruba 6700 mladých lidí. Cizinci tvoří osm procent studentů, z toho 127 jich studuje v anglickém jazyce, zbylých 398 v českém. Před lety byli nejpočetnější skupinou Slováci, v posledních letech to byli hlavně Rusové následovaní právě Ukrajinci, s válkou na Ukrajině se tento poměr podle Maršíkové obrátil, žádné problémy ale zatím mezi těmito skupinami nezaznamenali.

čtk