Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kilometry silnic a chodníků, tuny posypových materiálů. Technickým službám začíná dlouhá a nejtěžší "šichta" roku

31. 10. 2019 | 11:31

Listopad je na spadnutí a to pro Technické služby města Liberce a.s. znamená oficiální začátek zimního období. Během října již došlo k přestavbě některých mechanismů, školení zaměstnanců a dispečerů, případně se dokončuje závoz posypových materiálů.

TSMLZimaJeštěd
Foto: TSML

TSML v zimě udržují více než 407 km silnic, uklízí 165 km chodníků, čistí 65 000 m2 parkovišť, 12 000 m2 veřejných prostranství, udržuje téměř 345 zastávek a 322 přechodů pro chodce, které jsou ve vlastnictví Statutárního města Liberce.

Pro zimní období 2019/2020 je připraveno přes 70ks vlastní mechanizace různého typu a zaměření a přes 30ks externí mechanizace, která pro nás zajišťuje převážně údržbu komunikací III. tříd. Pro letošní zimu jsme předzásobeni přibližně 5000 tun soli a 2000 tun drtě. Navážení materiálu podle potřeby probíhá i v průběhu zimy.

Zimní údržba probíhá na základě operačního plánu zimní údržby, který se každoročně sestavuje ve spolupráci se Statutárním městem Liberec. Plán zimní údržby obsahuje seznam jednotlivých tras úklidu vozovek, technologii zimní údržby a pořadí důležitosti komunikací, dle které musí být zabezpečena sjízdnost komunikací. Tento plán se pravidelně v rámci možností rozšiřujeme na základě nově vzniklých komunikacích a dále dle požadavků občanů města.

Město Liberec (oproti Zákonu o pozemních komunikacích) má stanoveny poloviční časové limity pro dokončení zimní údržby na komunikacích. Časový limit je počítán od ukončení spadu sněhu či mrznoucího deště:

a) Komunikace I. třídy – 2 hod (dle legislativy 4 hod)
b) Komunikace II. třídy – 6 hod (dle legislativy 12 hod)
c) Komunikace III. třídy – 24 hod (dle legislativy 48 hod)

a) Chodníky I. kategorie – 6 hod
b) Chodníky II. kategorie – 12 hod

O zimní údržbu a celkovou koordinaci zaměstnanců se stará tým zkušených dispečerů. Dispečink č. 1 (tel.: 604 295 474) funguje nepřetržitě 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Dispečink č. 2 (tel.: 604 295 429), který se specializuje na komunikace III. tříd, chodníky a ostatní plochy a funguje denně od 3:00 hod. - 20:00 hod. Přijímání telefonických podnětů od občanů bude možné vždy jen v pracovní dny od 7:00 do 15:30. V případě dalších potřeb je nově k dispozici e-mail dispecer@tsml.cz.

Podrobné informace o zimní údržbě komunikací včetně mapového portálu naleznete na webových stránkách www.liberec.cz.

TZ TSML a.s.