Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kitl vrací na trh Vratislavickou kyselku. Vrty dostaly jména Liberec a Jablonec

21. 06. 2022 | 10:00

Jablonecký výrobce sirupů, medicinálních vín a medovin Kitl vrací po 14 letech na trh Vratislavickou kyselku, veřejnost ji bude mít možnost poprvé ochutnat u příležitosti "Dne Vratislavické kyselky" v červenci. ČTK o tom dnes informovala mluvčí společnosti Kateřina Fialová. Letos je to 160 let, co Karl Skollaude objevil pramen kyselky na zahradě, náhodou při hloubení studny pro svou bělírnu látek.

kyselka1mad
archivní foto Mad

Kitl koupil zchátralý areál Vratislavické kyselky v roce 2018, loni na jaře tam firma přesunula výrobu sirupů a sklady, se stáčením kyselky ale začít nemohla. Dva více než 200 metrů hluboké vrty z let 1964 a 1983 totiž patřily státu. "Tři roky a jeden měsíc trvalo, než se je od státu podařilo odkoupit, a dokončit tak jejich privatizaci," řekl ČTK majitel společnosti a Podnikatel roku 2020 v Libereckém kraji Jan Vokurka. Vrty dostaly jména Liberec a Jablonec a loni na podzim zahájila firma testování, které bylo nutné pro pořízení technologie na stáčení minerálky.

Vratislavická kyselka byla uznána za léčivou v roce 1894 a ve Vratislavicích pak vznikly městské lázně. Zájem o léčebné kúry byl ale malý, a tak se objekty lázní změnily v průmyslovou stáčírnu. Minerální voda se v ní s přestávkami stáčela do roku 2008. Podle hydrogeologa Tomáše Vylity je místní kyselka kvalitní a chutnou středně mineralizovanou vodou. "Je tam trošku sulfátů, trošku hořčíku, jsou to vody vysoce proplyněné," doplnil. Díky přirozenému obsahu CO2 nemusí být minerálka uměle dosycena.

Firma Kitl chce dodávat minerálku ochucenou sirupy vlastní výroby. "Ale chtěli bychom dělat i minerálku bez příchutě, protože dnes je doba, kdy lidé chtějí produkty přírodní, bez aromat a cukrů," řekl Vokurka. V minulosti se Vratislavická kyselka bez příchutí většinou nedělala, protože nebyly technologie, které dokázaly upravit vodu tak, aby v ní nebyly usazeniny železa. "Proto to míchali s ovocnými sirupy a to železo se navázalo na kyselinu citronovou," uvedl Vokurka. Moderní technologie ale umí podle něj vodu upravit, aby v ní usazeniny nebyly.

Jablonecká firma Kitl je ryze českou společností, vyrábí od roku 2007, kdy uvedla na trh svůj první likér Kitl Šláftruňk. Dnes dodává na trh zhruba dvě desítky produktů, z toho 12 je ovocných a bylinných sirupů. Podnik zaměstnává včetně brigádníků kolem 40 lidí. V roce 2020 uskutečnila firma zakázky za bezmála 83 milionů korun, tržby meziročně vzrostly o pětinu. Loňské výsledky zatím k dispozici nejsou. U příležitosti Dne Vratislavické kyselky bude mít veřejnost 22. července možnost nejen ochutnat staronovou minerálku, ale také si prohlédnout výrobu ve zrekonstruovaném areálu.

čtk