Klienti řetězce hotelů Pytloun zatím své rezervované vánoční a silvestrovské pobyty neruší
Klienti hotelů řetězce Pytloun Hotels zatím své rezervované vánoční a silvestrovské pobyty neruší. ČTK to dnes řekl majitel řetězce Lukáš Pytloun. Hotely a další ubytovací zařízení musely být kvůli koronavirové pandemii uzavřené na jaře a znovu pro rekreační účely od 22. října do 2. prosince. Od pátku musí kvůli zpřísnění koronavirových opatření znovu pro rekreanty zavřít, ubytovat mohou jen hosty na služebních cestách. Opatření zatím platí do půlnoci 23. prosince stejně jako nouzový stav.
"Opatření mě překvapilo, nemyslím si, že by hotely byly tak rizikové pro šíření covidu vzhledem k tomu, že máme automatické recepce. Člověk, který si udělá rezervaci na telefonu, může bez toho, že by se zastavil na recepci, přejít až na pokoj, kde si mobilním telefonem otevře dveře pomocí kódu. Snídani si může objednat na pokoj i večeři si může objednat na pokoj, takže se nemusí s nikým potkávat a nemusí někde stát ve frontě u nějakého obslužného bufetu," doplnil Pytloun, jehož firma na jaře kvůli koronaviru automatizaci systémů odbavení urychlila.
Kvůli koronaviru přišel v závěru roku Pytloun Hotels o tradiční německou klientelu. "Máme hory rok dopředu obsazené právě německou klientelou, která nám ale téměř všechno zrušila měsíc před silvestrem. Tak jsme udělali silnou reklamní kampaň a podařilo se nám na 90 procent vytížit lůžkové kapacity na horách našimi turisty. Teď bychom měli všechno vracet, jenom za Plytloun Hotels je to kolem sedmi milionů korun. Zatím ale není žádná velká panika. Lidé volají, že chtějí přijet, že to mají spojené se služební cestou, tím pádem to ubytování poskytnout můžeme," dodal.
Pytloun se obává o osud zimní sezony. "Proslýchá se, že by to uzavření mohlo být až do konce března. To by byl vážný problém. Pro nás zimní sezona začíná silvestrem nebo pobytem na Štědrý den a končí jarními prázdninami, což je v půlce března. Tyto prostředky nám sanují celé jaro, protože pak začíná slušná sezona až někde koncem května nebo první týden v červnu. Takže pro nás je to docela fatální problém. Zimní sezona je pro nás daleko důležitější než ta letní," dodal hoteliér.
Hotely a restaurace podle Pytlouna dodržují přísná hygienická i organizační opatření. Dezinfikují, u stolu jsou maximálně čtyři hosté, snížili kapacity hotelových barů a restaurací. "Myslím si, že je to v hotelech daleko bezpečnější než jízda hromadnou dopravou nebo nákup ve velkém shopping mallu (nákupním centru)," řekl majitel řetězce, do něhož patří 13 hotelů v Liberci, Praze, Krušných horách a Krkonoších. Firma zaměstnává 300 lidí a zatím nikoho nepropustila. Koronavirus už ale řetězec připravil o více než 40 procent tržeb.
čtk