Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Koleje Technické univerzity v Harcově doufají, že ztráty příjmů kvůli koronavirové krizi zmírní turisté

15. 07. 2020 | 15:36

Koleje Technické univerzity v Liberci doufají, že jim ztráty příjmů kvůli koronavirové krizi vynahradí turisté. Koleje totiž slouží přes léto jako hotel. Prázdninové turistické pobyty od července do září přinášely v posledních letech škole kolem 3,5 milionu korun. Univerzita je používala na nákup vybavení a opravy kolejí. Letos vedení školy doufá, že turisté pomohou alespoň částečně zmírnit ztráty způsobené uzavřením škol kvůli koronavirové pandemii. Aby návštěvníky přilákaly, připravily koleje slevy pro absolventy a skupiny. ČTK to dnes řekl mluvčí školy Radek Pirkl.

kolejrokuTOP2
Ilustrační foto

Liberecký kraj patří k oblíbeným rekreačním oblastem. Turisté míří hlavně do Jizerských hor a Krkonoš, v létě také do Českého ráje nebo k Máchovu jezeru. Zhruba 80 procent návštěvníků je z tuzemska. "Nabídkou cílíme na ty, kteří letos musí nebo raději chtějí trávit léto v České republice, místo v zahraničí," řekl prorektor Aleš Kocourek.

K ubytování turistů využívá škola dva ze šesti bloků v areálu kolejí v Harcově na úpatí Jizerských hor. Ubytování na kolejích patří v krajském městě k nejlevnějším a od loňského roku se ceny nezměnily. "Naše nabídka by mohla oslovit třeba absolventy univerzity, připravili jsme pro ně slevu 15 procent," řekl Kocourek. O 30 procent levnější pobyt nabízí skupinám nad 20 osob a cestovním kancelářím.Koleje Harcov, foto: Milan Drahoňovský Ubytování studentů technické univerzity v posledních letech vynáší přes 40 milionů korun. Letos budou ale podle Pirkla příjmy kvůli koronavirovým opatřením nižší. Kvůli snížení rizika šíření nákazy byly školy od 11. března zavřené a studenti většinou odjeli. Řada z nich ubytování zrušila a těm, kdo se rozhodli si ubytování na koleji ponechat, slevila škola 35 procent. "Finance utržené za letní ubytování hostů snad pomohou alespoň částečně výpadky kolejného kompenzovat," dodal mluvčí.

Koleje liberecké univerzity patří k nejmodernějším v zemi, v minulosti opakovaně vítězily v elektronickém hlasování o nejlepší vysokoškolskou kolej roku. Areál prošel před více než deseti lety nákladnou rekonstrukcí u příležitosti šampionátu v lyžování v roce 2009.

čtk