Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Konec roku ve znamení loučení. ZOO už opustily zebry a žirafa. Dojde i k přesunům dvou takinů čínských

09. 12. 2021 | 11:29

Poslední týdny roku 2021 jsou v liberecké zoo zejména ve znamení důležitých transportů. Začátkem prosince nejstarší zoo v Čechách opustili dva jedinci zebry Chapmanovy a žirafa Rothschildova. Další transporty se pak uskuteční v pátek 10. prosince a ve středu 15. prosince, kdy dojde k přesunům dvou takinů čínských. 

TAKIN2
takin čínský, archivní foto Artur Irma

Samice poputuje z Liberce do Zoo Plzeň a takiní samec do německé zoo v Drážďanech. Přivezeno bude naopak pět tučňáků Humboldtových a koza šrouborohá. Ve všech případech se jedná se o pohlavně dospívající mláďata, která je potřeba odstavit od svých rodičů.

Pravidelné transporty zvířat neodmyslitelně patří k chodu každé moderní a chovatelsky prosperující zoologické zahrady, protože v chovech v lidské péči nahrazují funkci přírody. „Ve volné přírodě se genofond populace udržuje zejména migrací zvířat. Odrostlá mláďata odchází od matky a hledají si nové nepříbuzné skupiny. Pokud v zoo nechceme, aby docházelo k inbreedingu – příbuzenskému páření, musíme tuto přírodní zákonitost nějak nahradit,“ vysvětluje zoolog Luboš Melichar. Naprostá většina odchovaných jedinců tak míří do jiných zoo, kde geneticky doplňují chovné skupiny a podílí se tak na záchraně svého druhu chovem v lidské péči.

Z tohoto důvodu z liberecké zoo již začátkem prosince odcestovaly dvě klisny zebry Chapmanovy, které našly nový domov v polské Zoo Chorzow. Ve středu 8. prosince zoo pak pod Ještědem opustil téměř dvouletý samec žirafy Rothschildovy, který byl ve speciálním přepravníku převezen do Zoo Poznaň. Další transporty také čekají na dvě odchovaná mláďata takinů čínských narozená v Liberci na jaře 2020. Samička doplní chovnou skupinu v plzeňské zoologické zahradě a samec obohatí stádo takinů čínských v Zoo Dresden.  

Do liberecké zoo naopak zamíří samec kozy šrouborohé z německého Stuttgartu, který bude připojen ke stávajícímu sedmičlennému stádu. Z dalších německých zoologických zahrad ve Frankfurtu a Landau bude přivezeno také pět nových jedinců tučňáků Humboldtových. „Liberecké hejno tučňáků Humboldtových se vlivem stáří stále zmenšuje, proto je potřeba ho doplnit novými mladými nepříbuznými jedinci. Díky tomuto transportu budeme moci sestavit celkem pět chovných párů a když se zadaří, snad se v budoucnu dočkáme mláďat,“ říká zoolog a kurátor chovu ptactva Jan Hanel.   

Nejvíce transportů probíhá kvůli dobrým klimatickým podmínkám z pravidla na podzim a na jaře.  Koronavirová pandemie ale postihla i tento segment. Mnoho termínů bylo posunuto a transportní kapacity byly omezeny. I přesto se ale jen z liberecké zoo v letošním roce podařilo uskutečnit téměř 30 převozů. O tom, kde najdou odchovaná mláďata svůj nový domov, ale nerozhodují zaměstnanci zoo. V případě ohrožených druhů je to mezinárodní koordinátor chovu. „Ten má naprosto dokonalý přehled o všech zahradách, které daný druh chovají, a měl by vědět o každém zvířeti, které přijde svět. 

Informace o narozených a vylíhlých mláďatech vždy zanášíme do mezinárodní databáze, informujeme příslušné koordinátory a oni následně doporučí, kam by bylo vhodné již odstavené mládě transportovat, aby se tím posílila a geneticky obohatila populace daného druhu v jiné evropské zoo. Na koordinátora se také obracíme, i když naopak potřebujeme posílit o nové jedince naše chovy v Liberci. Zvířata si s ostatními zahradami poskytujeme naprosto nezištně a zcela zdarma, což spousta lidí možná netuší,“ dodává Melichar. Chov zvířat v zoologických zahradách totiž není na rozdíl od soukromých chovatelů motivován příjmem z prodeje zvířat, ale potřebou záchrany určitého druhu či z vědeckých a vzdělávacích důvodů.

TZ ZOO LIberec/Barbara Tesařová