Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Koronavirus a energetická krize zvýšily zájem o Nanospidery firmy Elmarco

19. 03. 2023 | 10:30

Koronavirus a energetická krize zvýšily zájem o zařízení na výrobu nanovlákenných textilií Nanospider z liberecké společnosti Elmarco. Díky koronavirové pandemii, kdy se nanovlákenné vrstvy ve velkém začaly používat v rouškách a respirátorech s nejvyšší úrovní ochrany, se lidé přestali nanovláken bát.

ŽBskolaBrod1
Foto: Artur Irma

Teď v době energetické krize zase roste zájem o nanovlákenné filtry, protože jsou mnohem prodyšnější, a zařízení s nimi je tak méně energeticky náročné. ČTK to řekl jednatel společnosti Elmarco Miloslav Masopust.

Díky rostoucímu zájmu o nanomateriály Elmarco v posledních letech rychle roste. Firma za poslední tři roky zvýšila počet zaměstnanců o polovinu na 90. "Loňský rok byl z pohledu objednávek rekordní, i když to nutně nebude vidět v obratu, protože ty dodávky máme delší," doplnil Masopust. Tržby se podle něj přiblížily ke 300 milionům korun. Předloni podle obchodního rejstříku utržila firma 278 milionů korun a hospodaření skončilo ziskem téměř 79 milionů korun.

"Covid naštěstí ukázal lidem, že nanovlákna nejsou azbestová vlákna, že nanovlákna jsou dobrá a že fungují. S tím jsme se opravdu potýkali od samého počátku. Nanovlákno brali lidé, jako že je něco špatného, protože to je neviditelné. Tohle byl velký přínos, že se i normální populace přestala bát nanovláken," dodal jednatel společnosti, která se na výzkum, vývoj a výrobu zařízení pro výrobu nanovlákenných materiálů zaměřuje od roku 2004.

Nanovlákna jsou jemná vlákna o tloušťce kolem 50 až 200 nanometrů viditelná pouze elektronovým mikroskopem. Technologii, která umožňuje průmyslovou výrobu takové textilie, se jako prvním na světě podařilo před 20 lety vyvinout týmu vědců z liberecké univerzity pod vedením Oldřicha Jirsáka. Nanospider vyrábí textilie na principu zvlákňování roztoků polymerů v silném elektrickém poli. Vyrobený materiál našel uplatnění právě v medicíně nebo ve filtrech.

Technologie na výrobu nanovlákenných textilií dodává liberecký výrobce do celého světa. I když byl tento materiál v době koronaviru spojen zejména s rouškami a respirátory, mnohem častěji se používá při čištění vzduchu nebo vody. "V loňském roce jsme se zase vrátili k dodávkám pro vzduchové filtrace, kde už nanovlákna začínají být trochu povinnost," řekl Masopust. Výhodné je to podle něj i z pohledu energií. "Filtry s nanovlákennou vrstvou mají nižší tlakový spád, to znamená, že profouknutí takového filtru spotřebuje méně energie," dodal.

čtk