Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Koronavirus zvýšil zájem o textilní stroje z liberecké společnosti VÚTS, ústav slaví letos 70 let

09. 09. 2021 | 16:08

Liberecký VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů) slaví 70 let, textilní stroje tvoří dnes jen zhruba 25 až 30 procent produkce. S koronavirovou pandemií ale zájem o textilní stroje vzrostl, nově tu tak vyvinuli třeba stroj na výrobu materiálu pro roušky s aktivní nanovrstvou, ale také na výrobu samotných roušek. Firma má i další rozpracovaný stroj na velké filtrační masky. Jedním ze zákazníků, který o to má zájem, je značka Louis Vuitton, řekl dnes novinářům obchodní ředitel společnosti Jiří Václavík.

vuts nový
Sídlo VÚTS v Liberci

Ve VÚTS nechtěli podle Václavíka nabízet jen stroj na výrobu materiálu pro nanoroušky, ale také přímo zařízení, které je schopné vyrábět i konečný produkt. "Je to malý, kompaktní stroj, který nechrlí za sekundu dvě roušky, ale má menší takt. Je menší, ale kdyby znovu přišla nějaká taková krize, tak by nemocnice, firmy nebo různé úřady nebyly závislé na externích dodávkách a ta firma by si na něm třeba za přítomnosti jednoho pracovníka byla schopna roušky sama vyrábět," dodal.

Koronavirus se projevil i v úbytku zakázek v první polovině letošního roku, protože výrazně omezil kontakt se zákazníky. Firma proto očekává zhruba devítiprocentní pokles tržeb z loňských 308 milionů korun na zhruba 280 milionů. Teď se navíc VÚTS stejně jako jiné podniky potýká s nedostatkem čipů a rostoucími cenami materiálů, zejména železa. "Spousta dodavatelů nám avizuje, ať si dopředu nakoupíme, protože už třeba koncem roku nebude vůbec nic," řekl ČTK technický ředitel Petr Václavík. U poslední generace tkacích strojů už kvůli tomu podle něj museli zastavit příjem objednávek.

VÚTS byl založen v roce 1951 jako Výzkumný ústav textilních strojů a tvořil výzkumnou základnu pro výrobce textilních strojů sdružených v koncernu ELITEX. V 90. letech se koncern stejně jako mnohé další rozpadl a ústav tehdy musel hledat zákazníky v zahraničí. Jako jeden z mála pokračoval ve výzkumu, vývoji a konstrukci strojů, výrazně ale rozšířil záběr a dnes firma se 190 zaměstnanci vyvíjí a staví stroje a zařízení i pro průmysl sklářský, gumárenský, potravinářský, polygrafický nebo automobilový.

Od roku 2008 sídlí firma v novém areálu vybudovaném za přispění evropských dotací. "Naší silnou stránkou je, že děláme výzkum a vývoj, ale také výpočty a modelování. Zákazníci velmi oceňují, že tu máme i vlastní prototypovou dílnu a to, co naši konstruktéři vymyslí, tady vyrobíme, smontujeme a odzkoušíme a zákazník dostává nejen výkresy, ale i plně funkční zařízení," doplnil obchodní ředitel. Za dobu existence má VÚTS na svém kontě přes 800 patentů. K novinkám patří například stroje na výrobu speciálních 3D tkanin, které se využívají třeba k výrobě populárních nafukovacích paddleboardů.

čtk