Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj finančně podpoří sekvenování vzorků v laboratoři liberecké nemocnice

16. 06. 2021 | 13:41

Liberecký kraj podpoří ze svého krizového fondu sekvenování vzorků v laboratoři Krajské nemocnice Liberec. Metodu, která pomáhá při PCR testování odhalit případné mutace, zatím stát hradí jen ve svých zařízeních. Krajská nemocnice odhaduje měsíční náklady na sekvenování maximálně na 1,3 milionu korun, na financování se bude podílet i krajská hygienická stanice, řekl dnes novinářům liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

laboratoř ILustr
Ilustrační foto

Sekvenací laboratoře porovnávají genetickou informaci viru s už objevenými variantami, případně zaznamenávají nové. Podle odborníků je to vedle očkování jedna z cest, jak šíření koronaviru udržet pod kontrolou. Cílem Národní referenční laboratoře (NRL) SZÚ je sekvenovat pět procent vzorků. Chce je vybírat náhodně a zároveň se zaměřovat na pozitivní případy reinfekce, selhání očkování, těžkého průběhu u mladších 50 let nebo ve větších ohniscích. Vláda schválila, že bude vyšetřováno kolem 4000 vzorků měsíčně, a vyčlenila na to 161 milionů korun.

"Bohužel je to tak, že sekvenování není hrazeno ani ze zdravotního pojištění ani z ničeho jiného. Podle vyjádření ministra Adama Vojtěcha na posledním jednání vlády s Radou Asociace krajů ČR by měla být proplácena z prostředků zdravotního pojištění od července," doplnil Půta. Nyní se tak vzorky musí z Libereckého kraje odesílat do Národní referenční laboratoře nebo do laboratoře v Drážďanech. V obou případech se podle hejtmana na výsledky čeká až týden.

Krajská nemocnice v Liberci přitom sekvenovat umí, právě tam v únoru odhalili ve vzorcích britskou variantu koronaviru (alfa). Největší krajská nemocnice se sekvenováním počítala a pořídila si kvůli tomu i speciální přístroj za pět milionů korun. "Pracujeme na tom, abychom naši odbornou kapacitu mohli nabídnout. Máme špičkový tým odborníků, koupili jsme kvůli tomu přístroj, protože tam byla jednoznačná informace, že budeme zařazeni mezi pracoviště, která úhradu za tyto úkony dostanou," řekl již dříve ČTK mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Potřebu vlastní laboratoře podle Řičáře ukázalo i rychlé šíření koronaviru v polovině května v Polevsku a dalších obcích v okolí Nového Boru na Českolipsku. Celkově tam mělo pozitivní test na koronavirus 88 lidí, u pěti vzorků potvrdily laboratoře podle mluvčí Krajské hygienické stanice Zuzany Balašové variantu delta, dříve tzv. indickou. Vzorky ale posuzovaly Národní referenční laboratoř a laboratoř v Drážďanech.

čtk