Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj plánuje architektonickou soutěž na přestupní terminál na nádraží v Liberci. Propojí železniční a autobusovou dopravu

02. 01. 2023 | 5:00

Liberecký kraj by letos chtěl ve spolupráci s městem Liberec a Správou železnic vypsat architektonickou soutěž na úpravy libereckého vlakového nádraží. ČTK to řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Na vlakovém nádraží by měl v budoucnu vzniknout přestupní terminál veřejné dopravy, který propojí železniční a autobusovou dopravu - Central Station. Na místě současného autobusového nádraží by pak mělo vyrůst velkokapacitní parkoviště a také byty.

Nádraží liberec 79974212 2569530613144623 6540174695663140864 o
Foto: Mad

Vizi propojit autobusovou a vlakovou dopravu v jediném areálu představil liberecký městský architekt, dnes náměstek primátora Jiří Janďourek (Starostové pro Liberecký kraj) s dalšími odborníky už v roce 2012. Liberecká radnice ji ale o čtyři roky později odmítla a pokračovala v přípravě výstavby terminálu na dnešním autobusovém nádraží. Záměr pak v roce 2019 předalo město kraji, který ho nejprve nechal přepracovat a pak od něj odstoupil. "Původní návrh byl sice zajímavý, nicméně autobusové nádraží mělo tak málo nástupišť, že by pro příměstskou dopravu nestačilo," řekl hejtman.

Společný projekt Central Station počítá s využitím budovy libereckého nádraží jako zázemí nejen pro cestující na železnici, ale také pro autobusovou dopravu. Budova, která dnes není plně využita, by se měla stát centrem terminálu. Podmínkou pro uskutečnění projektu je ale zrušení první koleje, která se už léta prakticky nepoužívá. Právě na jejím místě by měl být prostor pro odjezdy autobusů. Stanice by tak umožnila cestujícím pohodlný přestup z vlaků do autobusů a také na MHD.

Terminál na vlakovém nádraží by měl kromě jiného vyřešit neutěšené zázemí autobusového nádraží v Liberci, které sice v polovině 90. let minulého století prošlo modernizací, na odbavovací budovu se zázemím pro cestující a řidiče ale tehdy peníze nezbyly. Jako zázemí tak už bezmála 30 let slouží provizorní objekt poskládaný ze stavebních buněk. Než bude terminál hotový, mělo by se zázemí pro cestující podle Půty přesunout do nedaleké budovy Uranu, která patří městu. Radnice připravuje její rekonstrukci, zatím ale není jasné, kdy začne.

Nový dopravní uzel na nádraží by měl do deseti let propojit všechny druhy dopravy - železniční, autobusovou a MHD, ale díky blízkosti parkoviště také automobilovou dopravu. "Právě tímto směrem se ubírá Evropa a tvoří integrované dopravní uzly. Přinést by to mělo velký komfort pro cestující a také velkou přehlednost i kvalitu cestování," řekl již dříve ČTK Janďourek. Podobné terminály slouží podle něj třeba v Pardubicích, německém Zhořelci nebo Drážďanech. Na projekt za stamiliony chtějí kraj a město získat dotace z evropských fondů.

čtk