Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Krajská nemocnice hledá  brigádníky na výpomoc pro lůžková oddělení. Placenou práci zvládnou i zdatní laici

24. 11. 2021 | 5:00

Liberecká krajská nemocnice hledá desítky brigádníků na dlouhodobou výpomoc pro lůžková oddělení. Personál jí chybí kvůli péči o covidové pacienty. Krajská nemocnice výzvu uveřejnila hned v pondělí na svém facebookovém profilu a ČTK o tom následně informoval mluvčí Krajské nemocnice Liberec (KNL) Václav Řičář.

"Potřebujeme pomoc na lůžkách, našemu personálu dochází síly a není kde brát. Není to tak, že by se nemocnice zastavila a věnovala jen covidovým pacientům, ale funguje nadále i pro ostatní pacienty a není možné vzít lidi z jiných oddělení," řekl mluvčí.

Nemocnice hledá fyzicky zdatné brigádníky na dlouhodobou výpomoc do dvanáctihodinových denních i nočních směn. "Výpomoc je placená, nutností je očkování proti žloutence typu B a proti nemoci covid-19. Zkušenosti ze zdravotnictví nejsou nutné," uvedl mluvčí nemocnice. Zatím se podle něj přihlásila jedna studentka. "I za to jsme ohromně vděční a možná to je také jeden ze signálů toho, že nemocnice je na tom personálně a kapacitně špatně a potřebujeme pomoc," dodal Řičář.

Liberecká nemocnice má na lůžkách aktuálně 64 pacientů s covidem, což je zhruba polovina všech hospitalizovaných s covidem v kraji a asi čtyřikrát více než na začátku měsíce. Nárůst počtu covidových pacientů ovlivňuje i plánované výkony. "U operací, které se promítají do pobytu pacientů na jednotce intenzivní péče, který je delší než nějaká bezprostřední kontrola zdravotního stavu po operaci, tak tento typ operací plánujeme obezřetně, abychom si ta intenzivní lůžka nezasekali," řekl Řičář.

Nemocnost personálu KNL je podle něj nyní zatím nižší než při dřívějších vlnách epidemie koronaviru. "Tím, že je vysoká proočkovanost, tak nemáme tolik nemocných. Osciluje to mezi deseti až 20," uvedl Řičář. Očkovány jsou zhruba tři čtvrtiny pracovníků KNL, která v nemocnicích v Liberci, Turnově a Frýdlantu zaměstnává skoro 3000 lidí. "Očkování je nepochybně cesta k tomu, aby průběh nemoci covid byl mírnější, než když je pacient neočkovaný. My samozřejmě bychom byli rádi, když by i náš personál byl nemocný kratší dobu a průběh nemoci byl mírnější," řekl Řičář. Podle něj ale v KNL nevládne shoda na tom, aby očkování bylo povinné, jak to zvažuje vláda. "Věříme, že ti, kteří se chtěli očkovat, se dávno očkovali, a ti, kteří se nechtěli očkovat nebo pro to mají rozumné důvody, tak ty důvody ani to přesvědčení asi úplně nezměníme," dodal.

čtk