Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kulturní svět si připomíná patnácté výročí úmrtí Petra Pálky, sbormistra libereckého Severáčku

02. 04. 2021 | 8:30

4. dubna 2021 uplyne 15 let od chvíle, kdy sborový svět zasáhla smutná zpráva. Po mimořádně úspěšném koncertu Severáčku v řeckých Athénách se náhle uzavřel život jeho sbormistra Petra Pálky.

severáček2017
Severáček, sbor z Liberce

Petr Pálka, wikipedia.czPetr Pálka se narodil v roce 1971 v hudební rodině, dětství prožil ve východočeské Jaroměři. Odmala hrál na lesní roh, se kterým úspěšně vykonal zkoušky na konzervatoř v Pardubicích. Kromě hry na lesní roh se začal věnovat pod vedením profesorky Svatavy Šubrtové i opernímu zpěvu a stal se jedním ze zakládajících členů vokálně-instrumentálního ansámblu Konzervička, později ReBelcanto, jehož uměleckým vedoucím a kmenovým autorem byl hudební skladatel a profesor na pardubické konzervatoři Miroslav Raichl. Později si ke studiím přibral i sborové dirigování. V té době již vyučoval na hudebních školách v Jaroměři i v České Třebové, kde se svou budoucí ženou Silvií Pálkovou založil v roce 1994 dětský sbor Kajetánek. V České Třebové současně znovuoživil tradici smíšeného sboru Bendl. Na základě úspěšné činnosti s Kajetánkem, který se po sérii vítězství probojoval do celostátního kola soutěže dětských pěveckých sborů, získali mladí manželé nabídku, aby vedli liberecký dětský sbor Severáček.

Od roku 1997 tedy působil Petr Pálka v Liberci a společně se svou ženou navázali na mimořádně úspěšnou činnost Severáčku dalšími vítězstvími v mezinárodních sborových soutěžích (např. absolutní vítězství na Jersey, v Cantonigros, na Rhodosu), natočili se Severáčkem 4 samostatná CD, zúčastnili se mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro a absolvovali desítky koncertů doma i v zahraničí (Evropa, Kanada, Japonsko ad.). Petr Pálka v Liberci také významně oživil činnost smíšeného pěveckého sboru Ještěd, neboť do sboru přivedl novou generaci zpěváků, připravil náročná oratorní díla a zvítězil v mezinárodních sborových soutěžích. Pod jeho vedením Ještěd navázal na svou zlatou éru z dob sbormistra Josefa Pazderky.

Koncertem v athénském sále Megaro Moussikis pro více než dva tisíce posluchačů se život charizmatického sbormistra s velkým smyslem pro humor náhle uzavřel. Odešel v nedožitých pětatřiceti letech na vrcholu tvůrčích sil, v momentě, kdy společně se Severáčkem prožíval velký úspěch. Sborový svět tak přišel o osobnost, která si získala lásku a obdiv desítek dětí i dospělých zpěváků a kolegů. V srpnu letošního roku by se Petr Pálka dožil 50 let.

TZ/Silvie Langrová, sbormistryně Severáčku