Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kvůli šlendriánu minulého vedení Liberce se lidé v Lesním koupališti osvěží až v červenci, anabáze hned tak neskončí

26. 06. 2019 | 5:50

AKTUALIZOVÁNO: V Liberci má zpoždění oprava bazénové vany Lesního koupaliště. Areál v Lidových sadech ke koupání začne sloužit zřejmě až v polovině července, původní termín byl do začátku letních prázdnin. Radnice kvůli tomu na sociálních sítích sklízí kritiku a chce postup prací urychlit.

lesakIrma1
Aktuální foto Lesního koupaliště Artur Irma

"Termín dokončení prací mi říkali 15. července. Já ale doufám, že to bude už v příštím týdnu," řekl ČTK primátor Jaroslav Zámečník (SLK). Pak se ale bude muset ještě čekat, než se koupaliště napájené z potoka napustí.

Podle původního plánu měl být areál na úpatí Jizerských hor v provozu nejpozději do konce června. Za zpožděním oprav jsou podle informací z radnice přívalové deště z přelomu května a června, které zanesly dno bahnem a pískem a bylo třeba ho nejprve vyčistit. Lidé, kteří chodí okolo koupaliště, ale říkají, že tam v předchozích týdnech moc řemeslníků nepracovalo. "Měl jsem signály, že jich (pracovníků) tam je málo. Z toho důvodu jsem se tomu začal osobně věnovat. Podle slov stavbyvedoucího tam od předchozího čtvrtka pracují ve čtyřech až pěti a že budou takto dál pokračovat," řekl primátor.

Lesní koupaliště, foto z 14.6.

Lesní koupaliště se po letech diskusí podařilo zprovoznit teprve loni v létě, předtím bylo uzavřené od roku 2001. Radnice do nejnutnějších oprav dala 7,5 milionu korun, po celou loňskou sezónu ale byly problémy s vodou. Bazénová vana prosakovala a kvůli suchu byl i nedostatečný přítok. Město se to rozhodlo vyřešit vybudováním vrtu. Prosakování vany se řeší v rámci reklamace, kterou firma uznala. Město jen zaplatí kvalitnější materiál, který je hydrofobní. Přespárování dna bazénové vany, které je z kamenných desek, je podle primátora hotové z poloviny. Za den se udělá zhruba deset až 15 metrů čtverečních.

Foto z FB libereckého primátora

Zámečník se ale obává toho, zda bude přespárování stačit. Některé kamenné desky, zvlášť u přítoku, jsou podle něj podemleté. "Dno by potřebovalo podle stavbyvedoucího železobetonovou desku o síle asi 30 centimetrů, aby nedocházelo k vymílání. Hrozí, že spárování nebude mít dlouhou životnost, že to voda vymele," dodal primátor. To se ale podle něj bude řešit po skončení léta. "Uvidíme, co s tím sezona udělá," dodal.

čtk

Aktuální foto z 25.6. t.r. Fotil Artur IrmaPoznámka redakce: Na facebooku se rozeběhla zajímavá diskuse, kdy bývalá liberecká radní  Zuzana Kocumová (dnes LOL, dříve ZPL) iniciovala svolání "brigády", kdy by lidé měli na Lesním koupališti pomoci spárovat vanu. Je to samozřejmě jen výkřik a hlavně nesmysl, protože se jedná o odbornou práci v reklamačním řízení, a to může provádět jedině firma, která kvalitu odvedené práce garantuje. Brigádníci se ale mohou, pokud přijdou, zapojit do úklidových prací, nebudou-li se příliš motat.

Každopádně: Amatérismu už bylo na Lesáku dost a nikdo z vedení města, v němž dominovala Změna, nesejme neoddiskutovatelný fakt, že se loni oprava v režii Změny totálně zpackala. Ostatně jako všechno, nač ZPL sáhla. Vzpomeňme na anabázi s cyklostezkou kolem ČOV...

Navíc je zřetelné, že přespárováním vany peripetie kolem Lesního koupaliště zdaleka nekončí. Primátor Jaroslav Zámečník (SLK) na FB jasně uvedl: " Podle informace od stavbyvedoucího by bylo nejvhodnější udělat pod dnem 30 cm silnou betonovou desku. Vycházíme z projektové dokumentace předchozího vedení města, které si objednalo jen srovnání kamenů a spárování celkem 6 mil.Kč. Betonovou desku pod dnem odhaduji za 2 mil.Kč a zřejmě ji budeme muset v budoucnosti udělat."

Také bývalá zastupitelka za Změnu Zuzana Tachovská ví, co měli a nyní mají dělat ostatní, když na primátorův profil napsala: " Ano mělo se to začít opravovat už minulý rok jakmile bylo jasné, že voda uniká. Nicméně to není omluva pro to, že firma , která to v rámci reklamace opravuje tam spíše nepracuje než pracuje. Kdyby současné vedení města chtělo koupaliště pro lidi co nejdříve otevřít, vypadalo by to jinak. Stačilo by, aby tam v dubnu naběhlo 20 lidí, pořádně měsíc makalo, a v květnu se mohlo koupaliště otevřít. To, co tam předvádějí, teď je fraška. Cca každý třetí den tam 2-3 lidé spíše nepracují než pracují."

Samozřejmě, po bitvě je každý generál. Zvláště ten, kdo k porážce vlastního vojska přispěl nejvíce. Zvláštní je, že loni, když Lesní koupaliště Změně sloužilo jako propagandistická zástěrka v kampani, nevadilo, že se otvírá až v půlce prázdnin!  A nikdo ze zasvěcených, tedy z okruhu ZPL, nikdy neupozornil na problémy, o nichž prokazatelně věděl, k čemuž se nyní přiznává. Zkrátka, že se tam loni nikdy, řečeno dnešním slovníkem politických populistů, nemakalo tak, aby se makat nemuselo letos.

Alena Roubalová