Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Laboratoř liberecké nemocnice, kde se provádí testy na covid-19, přešla na nepřetržitý provoz. Denně jich udělají 250 až 350

07. 04. 2020 | 14:20

AKTUALIZOVÁNO: Z jednosměnného osmihodinového režimu na nepřetržitý se změnil kvůli koronaviru provoz nemocniční laboratoře v Liberci, která dělá testy na covid-19. Denně jich tam udělají 250 až 350. Šest zaměstnanců z oddělení klinické mikrobiologie a imunologie pracuje ve dvou dvanáctihodinových směnách. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Přechod na nepřetržitý provoz si vyžádalo i to, že laboratoř musí nadále zajistit rozbory vzorků běžného provozu. "Sice došlo k omezení běžné práce, ale i tak jde o obrovský nárůst," uvedl klinický bioanalytik Martin Kracík. Podle něj se ve dvou směnách střídá pět zaměstnanců mikrobiologie a jeden z genetiky. "Je to tak trochu zkouška, jak bychom mohli společně pracovat po vybudování Centra urgentní medicíny, kdy by mělo nastat sloučení laboratoří," řekl Kracík.

Testy jsou podle něj jen poloautomatické, několik úkonů vyžaduje lidský zásah a vyžaduje soustředěnost a přesnost. V laboratoři už bylo provedeno přes 5000 testů, z toho na základě požadavků hygieniků přes 2000. "Indikují ale také nemocniční a praktičtí lékaři. Jen u nás bylo provedeno zhruba 3000 testů na covid-19," dodal Kracík. Zpočátku v liberecké nemocnici testovali také pro Ústecký kraj a Mladou Boleslav, to už není možné. V Liberci nyní zvládnou až 350 testů denně.

"Pracuje se na dalším posílení, a to včetně personálního, kdy by v laboratoři mělo pracovat osm lidí," dodal Řičář. Podle libereckého hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) by kapacitu laboratoře měly zvýšit i nové přístroje, které chce kraj pořídit z "Veřejné sbírky Liberecký kraj sobě! COVID-19" s účtem 1277277277/0100, kterou vyhlásil před týdnem. Sešlo se na něm už přes 1,1 milionu korun. "Rozhodli jsme se na radě necelý milion ze sbírky využít na nákup dvou přístrojů, které by měly pomoci zvýšit počet testovaných vzorků," řekl po jednání Krizového štábu Libereckého kraje Půta.

V Libereckém kraji byla liberecká laboratoř až do začátku tohoto týdne jediná, která zpracovávala testy na zjištění onemocnění covid-19. Od pondělí se přidala laboratoř druhé krajské nemocnice v České Lípě. "Ta by měla být zatím schopna zpracovat zhruba 50 testů denně a myslíme si, že by se mohla dostat ke 100 klientům," řekl v pondělí hejtman Půta. Po Velikonocích začne podle něj pro Liberecký kraj testy zpracovávat i další laboratoř v Praze a v případě potřeby je kapacita objednaná i v Plzni.

čtk