Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lanovka na Ještěd začala dnes jezdit až po poledni, když se utišil vítr

05. 12. 2019 | 13:51

AKTUALIZOVÁNO: Kabinová lanovka na Ještěd v Liberci dnes dopoledne nejezdila kvůli silnému větru. Provoz zahájila až po poledni, kdy se vítr utišil. ČTK to řekl přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Dopoledne měl vítr v nárazech 90 kilometrů v hodině, přípustných pro provoz lanovky je 58 kilometrů v hodině.

lanovkaMMLorez
Foto: MML

Silný vítr zastavil provoz lanovky od začátku roku už popatnácté. "V posledních letech za rok stojíme kvůli větru tak osmnáctkrát," dodal přednosta.

Dvoukabinová lanovka na Ještěd patří mezi nejstarší klasické lanové dráhy, postavena byla v letech 1932 až 1933. Trať je dlouhá 1188 metrů. Dolní stanice je v nadmořské výšce 600 metrů, ta horní pod vrcholem Ještědu o 400 metrů výš. V nejvyšším bodě se kabina dostává 30 metrů nad zem. Loni přepravily kabiny na vrchol 295.000 lidí, šlo tak o druhou nejúspěšnější sezonu od roku 1992, kdy ji využilo 350.000 turistů. Letošní bude horší, na jaře lanovka stála čtvrt roku kvůli výměně pohonu a zabezpečovacího zařízení.

čtk