Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který dnešní standard splňuje.

Aktualizovat

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Letošním trendem jsou podle libereckého zmrzlináře pikantní modely. Růst nákladů osvěžení prodraží

27.04.2022 | 5:48

Pikantní zmrzliny s chilli nebo třeba růžovým pepřem budou podle majitele libereckého Zmrzlinářství LEDA Davida Stárka trendem letošního léta. Nabídnout chce i nové varianty oblíbených krémových zmrzlin. Pro inspiraci si zajel před zahájením sezony na Světový veletrh pro výrobu zmrzliny, pečiva, čokolády a kávy SIGEP v italském Rimini. Zákazníci si ale letos kvůli rostoucím cenám energií a surovin i za zmrzlinu připlatí, řekl ČTK Stárek.

zmrzlina
ilustrační foto

Ceny surovin a materiálů rostly podle Stárka už loni, přesto si za zmrzlinu víc neúčtoval a zdražit se rozhodl až s novou sezonou. Zmrzlinář čeká, že ceny surovin ještě porostou, přesto zatím neuvažuje o tom, že by některou z příchutí kvůli rostoucím nákladům na suroviny vyřadil. "Všechny naše zmrzliny jsou u zákazníků ověřené, když jim vysvětlím, proč je tak drahá, většinou to chápou," řekl. Výhodou je podle Stárka i to, že začíná už sedmou sezonu a má stabilní zákazníky, podniká navíc ve svém.

Zmrzlinářství podle majitele dokázalo překonat koronavirus, kdy protiepidemická opatření tento druh podnikání výrazně zkomplikovala a libereckého zmrzlináře připravila zhruba o 30 procent zákazníků. "Vždycky jsme se tomu dokázali přizpůsobili," řekl Stárek, který věří, že i růst cen firma zvládne. "Měl jsem trochu obavu, když jsme teď v polovině března otvírali, jaký dopad bude mít současná situace, ale zmrzlinu si lidé kupují pro radost," dodal.

K nejoblíbenějším zmrzlinám patří podle Stárka jahodová, kterou vyrábějí v sezoně z čerstvých jahod z Českého ráje, v minulosti získala ocenění Regionální potravina Libereckého kraje. K velmi oblíbeným patří také vanilková zmrzlina, na kterou požívají místní mléko a smetanu. "Zásadně využíváme regionální výrobce, je to jednodušší i co se dopravy a obalů týče," řekl Stárek. V teplých dnech je v nabídce víc sorbetů, v těch chladnějších zase lidé víc kupují zmrzliny krémové. K oblíbeným patří také slaný karamel, který letos obhájil značku Regionální potravina Libereckého kraje.

Regionální potravina je podle Stárka nejen možností, jak se zviditelnit, ale pomůže také k navázání kontaktů s místními dodavateli. Označení je pro spotřebitele garancí, že v daných produktech je nejméně 70 procent místních surovin. Značku mohou získat malí a střední výrobci zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Letos porota v Libereckém kraji posuzovala 82 výrobků od 29 místních farmářů a potravinářských firem, označení získalo devět z nich.

čtk