Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec bude díky průzkumu znát své podzemí až do hloubky 200 metrů

11. 09. 2019 | 16:39

Liberec by měl díky průzkumu lépe znát své podzemí až do hloubky 200 metrů. Získaná data by mu měla pomoci při plánování optimálního využití jednotlivých lokalit nebo při ochraně životního prostředí či nakládání se zdroji vody. Novináře dnes o projektu informoval primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). "Budeme znát město pod povrchem," uvedl primátor.

LiBerec panorama-z-Lidaku1
Foto: Mad

Projekt pro město připravuje Česká geologická společnost. Stotisícový Liberec je v údolí ohraničen Jizerskými horami a Ještědským hřbetem.

"Liberec se nachází na dvou polovinách. Jedna je žulová směrem od řeky Nisa kolem radnice k Jizerským horám. Druhá, to jsou takzvané spraše od Nisy k Ještědu. Chová se jako houba pro vodu," uvedl Zámečník.

Liberec by díky projektu měl získat trojrozměrný model horninového prostředí do hloubky 200 metrů nebo 3D model inženýrskogeologických charakteristik do 30 metrů. Získaná data pomohou i lidem či firmám, kteří chtějí na území města stavět. "Takový soubor dat nikdo nepoužívá. Do úplných podrobností sice nepovede, ale investor bude rámcově vědět, na co může narazit. Sám si sice zadá zpřesňující posudek, ale nebude aspoň tápat," uvedl náměstek primátora Jiří Šolc (SLK). Liberec by se podle něj stal v tomto směru v republice průkopníkem.

Zámečník odhaduje, že výsledky by mohli mít do roka. Město dostane informace v počítačové podobě a stanou se další vrstvou v libereckém veřejně přístupném mapovém portálu Marushka. Do něho jsou zaneseny územní a urbanistické studie, územní plán, katastrální mapa, staré mapy či letecké snímky i pasport, tedy soupis hřišť, rozmístění sběrných dvorů či záplavová území.

čtk