Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec bude mít ve svých bytových domech domovníky, jde o projekt za 14 milionů Kč

14. 09. 2023 | 5:44

Liberec bude mít ve svých bytových domech domovníky. Radnice si od nich slibuje, že napomohou nejen ke zvýšení pocitu bezpečí a pořádku v domech města, ale přispějí i ke zlepšení soužití s okolím. Zatím jich bude mít město šest a každý z nich bude mít na starost více domů.

bytNew3
ilustrační foto

Od listopadu zřídí město Liberec ve svých bytových domech pozice domovníků. Získalo na to dotaci od Ministerstva práce a sociálních věcí ve výši 12 606 955 Kč. Projekt „Domovníci v Liberci“ podpoří  6 domovníků preventistů.  Bytových domů má město ve své správě přes 40. Každý z šesti domovníků pak bude spravovat určitý počet domů v dané lokalitě.

Maximální celkové způsobilé výdaje projektu jsou  14007728 Kč,  spolufinancování  města činí 10 %, tedy  1400772 Kč.  Projekt bude realizován v období od 1. 11. 2023 do 31. 8. 2026.

Zdroj: TZ SML

Najmout je chce radnice ještě letos. Na tříletý projekt za 14 milionů korun získalo město dotaci 12,6 milionu korun z operačního programu Zaměstnanost plus. Její přijetí ještě musí schválit zastupitelstvo. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora pro městské bydlení Jan Hruška (Piráti).

"Valná většina nájemníků v našich bytech je slušných a bydlení od města si váží, ale z dlouhodobých pozorování víme, že zhruba deset procent domácností je problematických," řekl Hruška. I proto se město rozhodlo vytvořit pozice domovníků. "Já si od tohoto projektu slibuji zvýšení komfortu v městských bytech, zlepšení občanského soužití a zkrátka, že domovníci přispějí k nějakému harmonickému životu v těchto domech," dodal náměstek.

Domovníky - preventisty chce mít radnice hlavně v místech, kde je velká koncentrace městských bytů. Náměstek konkrétně zmínil Krajní ulici, počítá s nimi i pro zrekonstruované domy v ulicích Proboštská, Orlí a Žitavská nebo pro nově postavený bytový dům v ulici Na Žižkově. "Domovníky budeme především vybírat z místní komunity. Osoby, které mají přirozenou autoritu, znají prostředí i sousedy," dodal Hruška.

čtk