Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec bude po dvou letech pořádat jarmark, letošní téma je císař Rudolf II. a Faust

10. 06. 2024 | 12:21

Liberec příští víkend uspořádá po dvou letech staročeský jarmark. Jeho letošní téma propojí legendární postavu Fausta a císaře Rudolfa II., který povýšil v roce 1577 Liberec na město.

jar19mml2
archivní foto

"Letos je jarmark s novou historickou story ohledně přebírání práv," uvedl náměstek primátora pro kulturu Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj). Jde o smyšlené téma, kdy Faust pošle na císaře Rudolfa II. čerta, a jarmark by měl přinést odpověď na otázku, zda si císaře odnese nebo ho někdo zachrání. Ve skutečnosti se Faust s císařem ani potkat nemohli, neboť potulný alchymista a mág zemřel 12 let před tím, než se Rudolf II. narodil.

Tradici staročeského jarmarku Liberec na náměstí s historickou radnicí obnovil v roce 2000. Do roku 2020 šlo o každoroční akcí, poté město přešlo na dvouletý cyklus. Jarmark se koná v sudých letech, neboť v lichých jsou Valdštejnské slavnosti v nedalekém Frýdlantu. Akce v Liberci připomíná jeho povýšení na město, což bezmála před 450 lety umožnilo radnici pořádat dvakrát ročně trhy, signovat listiny vlastní pečetí a znakem, který používá dodnes.

Původní trhy se v Liberci konaly od 13. června a od 11. září a trvaly pokaždé osm dní. Novodobý jarmak je dvoudenní. Kromě tržnice láká i na doprovodný program v podobě divadelních, hudebních, tanečních a kouzelnických vystoupení, ukázek dobových řemesel, výcviku dravců i císařských stráží a také rytířského turnaje. Pomyslným vrcholem akce bude sobotní večer s pochodňovým průvodem městem a show s ohněm a kouzly na náměstí před radnicí.

Jarmark v Liberci bude zároveň poslední akcí na náměstí Dr. E. Beneše před renovací schodiště hlavního vstupu do historické radnice. Kvůli jeho opravě za více než tři miliony korun bude radnice, jež patří mezi národní památky, přístupná další čtyři měsíce jen bočními vchody. Vstupní schodiště z roku 1892 je ve špatném stavu. Skládá se z bloků, které váží až 2,5 tuny. V důsledku rozpadu cihlové dozdívky pod ním jsou schody propadlé a natočené.

čtk