Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec chce do září roku 2025 přeměnit bývalou slévárnu Linser na kreativní centrum

23. 01. 2023 | 11:11

Liberec chce do září roku 2025 přeměnit bývalou slévárnu Linser v dolním centru na kulturně kreativní centrum zvané Linserka. Náměstek primátora Jiří Janďourek (Starostové pro Liberecký kraj) novinářům řekl, že rekonstrukce nevyužívané budovy si odhadem vyžádá zhruba 38 milionů korun.

liberec linser1 Foto FB Liberec.cz
Foto - zdroj: FB Liberec.cz

"Budeme žádat o dotaci z programu Národního plánu obnovy v rámci kulturně kreativních center," řekl Janďourek. Získat podle něj chtějí 31 milionů korun. Projekt je nyní podle něj ve fázi hledání firmy, která vytvoří projektovou dokumentaci. Radnice je ochotna za její vyhotovení zaplatit maximálně 3,7 milionu korun.

Bývalá slévárna v Resslově ulici je posledním pozůstatkem továrního komplexu založeného v roce 1858 Christianem Linserem. Podnik se nejprve orientoval na zařízení pro textilní průmysl, pivovary či hasičské sbory a později na motorismus. "Tady vznikaly slavné motorky Zeus v rámci Liberce, takže navazuje na nějakou kreativní činnost v této lokalitě," řekl náměstek primátora. Kulturně kreativní centrum podle něj chtějí vybudovat ve třech patrech secesní budovy, s odděleným provozem pro každé patro. "V současné době hledáme nejvhodnější náplň," dodal Janďourek.

Rekonstrukce bývalé slévárny by měla být prvním hmatatelným výsledkem záměru města přeměnit tuto část města na kreativní a obytnou čtvrť. "Linserka bude důležitým startovacím projektem pro obnovu městského brownfieldu spodního centra města, takzvaného Papírového náměstí," uvedla architektka a urbanistka Zuzana Koňasová z Kanceláře architektury města Liberce. Zatím má radnice pro tuto oblast, která je jednou z nejstarších částí města, hotovou architektonickou studii a nyní se pracuje na vytvoření územní studie. Lokalita mezi Soukenným náměstím a základní školou v Barvířské ulici patří dlouhodobě mezi nejzanedbanější místa v centru stotisícového města.

čtk