Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec chce projekt na ošetřování bezdomovců rozšířit do dalších míst po městě

11. 10. 2024 | 18:41

Liberec plánuje, že projekt zaměřený na poskytování základní zdravotní péče lidem bez domova rozšíří do dalších míst po městě. Zatím se mohou bezdomovci nechat ošetřit jednou týdně v Denním centru Valdštejnská. Náměstkyně primátora Martina Teplá (ANO) uvedla, že chtějí dostat tuto službu i k lidem, kteří do tohoto centra nechodí.

bezdomovec homeless-man-552571 1280
Ilustrační foto

"To znamená, že ve spolupráci s červeným křížem se nám podařilo zajistit sanitní vůz, se kterým bychom vyjeli do terénu. Teď mapujeme lokality, kde bychom v určitý čas tu službu poskytovali přímo osobám, které z různých důvodů do toho denního centra nedojdou," řekla Teplá.

Projekt nazvaný Street Medicine zahájilo město loni v listopadu ve spolupráci s oblastním spolkem Českého červeného kříže Liberec a organizací Naděje, jež denní centrum provozuje. Smyslem je poskytovat lidem bez domova základní zdravotnické ošetření, které slouží ke zmírnění chronických stavů a jejich prevenci, Jde například o bércové vředy a další kožní defekty, hnisavé záněty kůže, parazitická onemocnění nebo poškození těla chladem.

Zdravotníci za necelý rok od spuštění projektu provedli přes 160 ošetření u 111 lidí. "Podle záznamů služby lze konstatovat, že minimálně u deseti osob došlo díky včasné pravidelné péči k výraznému zlepšení zdravotního stavu nebo úplnému zahojení. Zcela jednoznačně se tak předešlo hospitalizacím, eventuálně amputacím," dodala mluvčí města Jana Kodymová. Liberec pro tento rok na tuto službu přispěl dotací 150.000 korun.

čtk