Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec chce v létě začít upravovat okolí harcovské přehrady, odhadem za 84 milionů

24. 04. 2024 | 5:43

Osvětlená promenádní cesta, upravená pláž i bezbariérové propojení s lesoparkem pod Královým hájem by v polovině příštího roku měly být v okolí přehrady Harcov v Liberci. Náklady na chystanou obnovu město odhaduje na 84 milionů korun. Nyní v soutěži hledá firmu, která práce provede.

harcov revitalizace
Foto: Artur Irma

V ideálním případě začnou úpravy letos v létě a skončí v dubnu či květnu 2025, řekl ČTK náměstek primátora Jiří Janďourek (Starostové pro Liberecký kraj) .

Okolí přehrady se řadí mezi nejcennější zelené plochy ve městě. Je to i oblíbené místo pro vycházky či rekreační běhání. Úpravy této lokality město chystá v návaznosti na opravu přehrady, kterou Povodí Labe zahájilo předloni. Kvůli rekonstrukci hráze, pravobřežní zdi a odbahnění dna za 388 milionů zůstane přehrada vypuštěná do léta příštího roku. "Doufejme, že ukončení naší realizace a té Povodí Labe by mohlo být společně," uvedl Janďourek.

Liberec chce opravit více než kilometr dlouhou promenádní cestu u pravobřežní zdi přehrady, jež je mezi hrází a Bílým mlýnem u křižovatky ulic Zvolenská a Svobody. "Bude mít podobný povrch jako nyní, ale bude lépe odvodněná," řekl náměstek. Nemělo by se tak už stávat, že kvůli blátu bude cesta po dešti obtížně průchozí. Její povrch bude z mlatu a na šířku bude mít od tří do šesti metrů. Cesta bude nově i osvětlená.

Obnovy se dočká také travnatá pláž u této cesty. Přibude molo, schody ke vstupu do vody nebo interaktivní dětské hřiště a bude přes ni i vysázena alej. "Povede směrem k restauraci. Zároveň to trochu zvýší bezpečnost, protože tady dochází k velkému střetu těch, kteří se rekreují, a těch, kteří projíždějí nebo procházejí," dodal náměstek. Snadnější přístup k pláži bude i od Blahoslavovy a Chelčického ulice nad ni, nově bude ve strmém kopci schodiště.

Součástí prací na promenádní cestě je i zasypání větší části nefunkčního náhonu, který je pod ní, kvůli čemuž se už nyní místy propadá. Zasypat bude nutné zhruba 850 metrů na délku. Naopak obnovy se dočká část náhonu u Bílého mlýna. "To znamená, že uděláme náhon znova funkční a přes stavidla budeme pouštět vodu zpátky do přehrady," řekl náměstek.

U Bílého mlýna přibude i cesta a přemostění Harcovského potoka, díky čemuž bude přístup do Zvolenské ulice bezpečnější než nyní. "Na Zvolenské ulici bude v této části vybudován i nový chodník tak, aby se dalo bezpečně po něm dostat na navazující cestní sít Králova háje," dodal Janďourek.

Chodník ale bude jen v malé části Zvolenské ulice, která vede po celém levém břehu přehrady. Denně po úzké silnici s obousměrným provozem projede až 1500 aut, a i kvůli zatáčkám se jedná o nepřehledný úsek. Vybudování chodníku v celé ulici by stálo podle Janďourka až 60 milionů. "Spíše budeme hledat nějaké jiné řešení, třeba dopravně režimové opatření formou takzvané sdílené zóny," dodal.

čtk