Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec chce získat do svého majetku pozemky a stavby lanovky na Ještěd. Cena vzejde ze znaleckého posudku

24. 11. 2022 | 17:21

Liberec chce získat do svého majetku od Českých drah pozemky a stavby kabinové lanovky na Ještěd v Horním Hanychově. Záměr dnes jednohlasně odsouhlasili zastupitelé města. Lanovka je mimo provoz po tragické havárii z konce října loňského roku, pro dopravce ve vlastnictví státu není její obnova prioritou.

lanovka Jakub FišerVisitLIberec
Foto z dob, kdy po laně jezdily kabiny. Liberec už podniká kroky, aby se ty doby vrátily. Archivní foto

Liberec zatím neví, za kolik budou České dráhy ochotné majetek spojený s lanovkou prodat. Cena vzejde ze znaleckého posudku, který se bude teprve zpracovávat.

"V tuto chvíli je pro nás asi velmi důležité vědět, jaká bude cena podle znaleckého posudku a jaká bude následně možnost případného splátkování," uvedl již dříve náměstek primátora Petr Židek (ODS), který bude mít vyjednávání o získání pozemků a staveb lanovky za město na starost.

Náklady na následnou obnovu lanovky se předběžně odhadují na 250 až 300 milionů korun, které ale ani Liberec nechce platit sám. Zkusí proto sehnat soukromého investora, který by obnovu lanovky zaplatil a následně provozoval. Jen základní oprava není podle výrobců lanovek možná vzhledem k bezpečnostním předpisům. Z možných řešení se zatím jako nejpravděpodobnější jeví varianta, kdy kyvadlový systém se dvěma kabinami pro 35 lidí bude nahrazený oběžným systémem s menšími kabinkami pro osm až deset cestujících. V plánu Liberce je také prodloužení lanovky zhruba o 800 metrů ke konečné tramvajové trati v Horním Hanychově.

Dvoukabinovou lanovku na Ještěd vybudovala v letech 1932 až 1933 na náklady Československých státních drah chrudimská firma František Wiesner. Ročně přepravila kolem čtvrt milionu cestujících. Loňská tragédie byla první v její téměř devadesátileté historii. Na konci loňského října se přetrhlo tažné lano a jedna ze dvou kabin spadla. Při nehodě zemřel průvodčí, v kabině pro 35 lidí byl sám.

čtk