Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec dokončuje rekonstrukci dalšího bytového domu pro sociální bydlení v dolním centru

03. 12. 2021 | 13:50

Liberec dokončuje rekonstrukci bytového domu v ulici Dr. Milady Horákové v dolním centru města za 17,4 milionu korun. Jde o čtvrtý a zároveň poslední zchátralý dům, který radnice v rámci evropského projektu přestavuje pro sociální bydlení. Ve třech již zmodernizovaných domech je 33 bytů. V tomto jich bude devět, řekla dnes ČTK náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová (ANO). Město by podle ní zrekonstruovaný dům mělo převzít na jaře příštího roku a většinu nákladů zaplatit z evropské dotace.

byty horákové 218060366 1745385582333606 2723293416889756949 n (1)
Foto: LB

"Takže město do toho musí investovat necelé čtyři miliony," dodala Loučková Kotasová.

V bytovém domě ze 20. let 20. století byly původně tři velké byty, po jednom na každém patře. Místo nich budou na každém patře tři malometrážní byty. "Stavbu máme ve fázi, že do Vánoc předpokládáme, že v interiéru budeme kompletně hotoví," řekl dnes ČTK stavbyvedoucí z firmy Instav Pavel Novák. Ještě je podle něj třeba smontovat kuchyňské linky, dodělat koupelny, opravit žulové schodiště se zábradlím a repasovat původní teracové podlahy na podestách. "Pak nás čeká samozřejmě spousta prací venku, a to je dokončení fasády, dokončení terénních úprav, dokončení zahradních úprav a jednoho plotu," dodal Novák.

Liberec v rámci evropského projektu původně počítal s rekonstrukcí šesti domů. "V jednom případě nám to zhavarovalo na nájemci, který nechtěl opustit ten dům. Bez toho nemůžeme ten dům rekonstruovat," řekla Loučková Kotasová. Podle ní zvažují, že tento dům v Jablonecké ulici odprodají. Rekonstrukci domu ve Dvorské ulici podle náměstkyně zpozdila potřeba přepracovat projektovou dokumentaci. O evropskou dotaci tak bude město žádat v příštím programovém období.

V rámci evropského projektu město zmodernizovalo po jednom domě v Žitavské, Orlí a Proboštské ulici. Jejich rekonstrukce si vyžádala přes 76 milionů korun, evropské dotace pokryly zhruba 60 procent nákladů.

čtk