Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec dostal šest nabídek na modernizaci městského bazénu, nejnižší je za 748,8 milionu korun bez DPH

07. 02. 2024 | 15:02

Liberec dostal šest nabídek na modernizaci městského bazénu. Nejnižší je za 748,8 milionu korun bez DPH a nejvyšší za 948,65 milionu. Všechny nabídky tak jsou výrazně pod odhadovanou cenou zakázky 1,074 miliardy korun. Novináře dnes o tom informoval náměstek primátora Petr Židek (ODS). Očekává, že pokud nenastanou nějaké komplikace, vítěze soutěže by mohli vybrat zhruba za měsíc.

bazenLBreklamní
Archivní foto

"Teď bude probíhat hodnocení a výběr toho nejvhodnějšího dodavatele," řekl Židek. S nabídkovými cenami je spokojený, tři jsou pod 800 miliony korun. "Ta nejnižší je o 325 milionů nižší, nežli byla námi vypsaná cena. To svědčí i o tom, že stavební trh pomalu stydne, což je pro nás velká výhoda v tomto směru," dodal náměstek.

Bazén, vizualizacePro Liberec jde o jednu z největších zakázek v jeho novodobé historii. Opravu sportoviště potřebuje - důležitá technologická zařízení dosluhují, střechou zatéká. Nevyhovující je i zasklení budovy, vana hlavního bazénu prosakuje. Bazén čeká i výrazná přestavba.

Bazén, vizualizaceModernizaci plaveckého stadionu chce radnice zaplatit částečně z dotací. Přislíbeno má 150 milionů od Libereckého kraje, žádá o 139 milionů z Národní sportovní agentury a žádost si bude podávat i do programu Státního fondu životního prostředí. Pokud radnice u všech uspěje, mohly by dotace podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) pokrýt zhruba polovinu nákladů na modernizaci bazénu. "A tu druhou půlku, těch zhruba 400 milionů, potom Liberec bude mít na sobě," řekl primátor. Do příští rady města bude předkládat návrh, aby Liberec zbývající náklady hradil přes kontokorentní úvěr. "Máme v tuto chvíli dvě zajímavé nabídky od České spořitelny a od UniCredit Bank, se kterými chceme jednat dál," dodal Zámečník. Upozornil také na to, že DPH Liberec za tuto stavbu platit nebude. Primátor vychází ze dvou právních posudků, které si nechala radnice zpracovat. "Bazén je považován za ekonomickou činnost města. To znamená, my ho pronajímáme k další ekonomické činnosti naší městské organizaci, a tudíž máme nárok na odpočet daně z přidané hodnoty," dodal Zámečník.

Bazén, vizualizaceBazén kvůli chystané rekonstrukci zůstane v provozu jen do konce letošního března. Poté ho čeká zhruba dvouletá odstávka, uzavřený bude po celou dobu modernizace. Zájem mezi uživateli o něj je v posledních letech nadprůměrný. Předloni měl 490.000 návštěvníků a loni skoro 600.000. V plaveckém stadionu z poloviny 80. let minulého století jsou tři bazény, tobogany, sauny, vířivky a další atrakce.

čtk