Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec hledá firmu, která vybuduje památník policistů za 3,4 milionu. Ponese jméno Dr. Karla Jaroše

10. 05. 2022 | 12:57

Liberec hledá v soutěži firmu, která ještě letos vybuduje v horním centru města památník se sadem ovocných stromů k uctění policistů zemřelých za války či při výkonu služby. Sad radnice pojmenuje po Dr. Karlu Jarošovi popraveném nacisty za jeho odbojovou činnost před 80 lety. Vedení města očekává, že cena za vytvoření pietního místa nepřesáhne 3,4 milionu korun včetně daně.

sochař
ilustrační foto

Vytvoření památníků iniciovali policisté. "Kromě památníku v areálu muzea Policie České republiky by byl tento památník jediný svého druhu v České republice. Zdůrazňoval by, že i policie má své hrdiny, byly by zde informační tabule o historii libereckých policistů, ale chtěli bychom zde umístit i jména dalších příslušníků, kteří zemřeli po roce 1990," uvedl na dubnovém jednání libereckého zastupitelstva zástupce Nezávislé odborové organizace Policie ČR Liberec a zastupitel Jiří Zavoral (Starostové pro Liberecký kraj - SLK).

Památník se sadem bude na nevyužívaném pozemku u křižovatky ulic Sokolská a Pastýřská pod knihovnou. Jeho podobu navrhl architekt Richard Loskot. Bude mít tvar skleněného válce o průměru šesti metrů a uvnitř bude vsazena jabloň. Na skle kromě úryvku české hymny budou i výňatky přísah a slibů příslušníků bezpečnostních sborů od roku 1870 až do současnosti proložené jmény mrtvých policistů. V okolí památníků bude vysazeno přes 30 okrasných hrušní.

Podle náměstka primátora Jiřího Šolce (SLK) se v první fázi vybuduje památník s mobiliářem a přístupovou cestou. "Výsadba hrušní okolo začne až podzim, protože teď už jsme mimo sezonu, kdy se dají ovocné stromy sázet, aby neuschly," uvedl Šolc pro ČTK.

Některým zastupitelům se ale nelíbí, že by náklady na vybudování pietního místa mělo nést jen město. Podle Šolce budou o získání dotace jednat s krajem i ministerstvem vnitra. Policisté na vybudování památníku uspořádali také veřejnou sbírku, v níž vybrali 151.000 korun. Z toho 121.000 použili na vytvoření projektové dokumentace a zbytek dostane město na realizaci projektu.

Cílem je vybudovat památník ještě letos, neboť 1. října to bude 100 let od zřízení Československé státní policie v Liberci a 18. prosince 80 let od popravy Karla Jaroše a Josefa Blažka. Jaroš byl v letech 1936 až 1938 vedoucím státně-bezpečnostního oddělení policejního ředitelství v Liberci. Popraven byl v Berlíně v roce 1942 pro odbojovou činnost, spolupracoval se skupinou Tří králů. Blažek, rodák z Liberce, byl Jarošovou "pravou rukou" a je po něm pojmenována ulice v dolní centru. I po Jarošovi se v Liberci jmenovala jedna ulice, nyní je to Studentská. Celkem za II. světové války za činnost v odboji zaplatilo životem 11 policistů, kteří sloužili v Liberci do roku 1938 a pak museli odejít do vnitrozemí po záboru pohraničí Německem.

čtk