Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec kasační stížnost kvůli dotaci za bazén podávat nebude. Jen ztráta energie, času a peněz, rozhodla radnice

22. 01. 2020 | 15:23

Liberec definitivně prohrál spor se státem ohledně krácení evropské dotace, kterou získal před osmi lety na dostavbu plaveckého stadionu. Kvůli tvaru potápěčské věže, jinému, než byl v původním projektu, přišlo město o 5,7 milionu korun. Novináře o tom dnes informoval primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

potapeč
archivní foto z potápěčské věže bazénu, kde potápěči usilovali o rekord.

Rozhodnutí pražského městského soudu mohlo město zvrátit ještě podáním kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu. Čas na její podání má radnice do konce ledna, podle primátora toho ale nevyužije. "Vyhodnotili jsme to jako zbytečnou energii, zbytečný čas a zbytečné peníze města," uvedl primátor.

Přístavba s 25metrovým bazénem, potápěčskou věží, skluzavkou, saunami a dalšími atrakcemi byla pro veřejnost otevřena v září 2012. Stála téměř 139 milionů korun, z Regionálního operačního programu získal magistrát původně skoro 117 milionů korun. Při kontrole se ale zjistilo, že potápěčská věž byla postavená jinak, než bylo v původní projektové dokumentaci, a radnice nepožádala o schválení změny. Skoro šest milionů za její výstavbu vrátil Liberec už před pěti lety a poté žádal o zrušení této sankce.

Současné vedení města považuje krácení dotace za nespravedlivé. "Ta věc byla naplněná, potápěčská věž tam je, slouží. Rozměry se v zásadě změnily jen proto, že v projektu, úplně prapůvodním, to bylo oválné, a pak se přišlo na to, že mnohem efektivnějším a lepším řešení je hranaté," uvedl náměstek primátora Jiří Šolc (SLK). Veškeré pokusy Liberce zvrátit rozhodnutí o krácení dotace ale byly neúspěšné. "Ministerstvo financí v podstatě bohužel potvrdilo to, co jsme si nikdy nepřáli, že i když potápěčská věž vznikla, tak musíme šest milionů korun vrátit," dodal Zámečník.

Plavecký stadion patří mezi nejnavštěvovanější místa v Liberci, ročně tam zavítá 350.000 až 400.000 lidí. Jsou tam tři bazény, dva tobogany, vířivky, skluzavka, sauny, Kneippův chodník a další atrakce. Radnice chystá opravu původní části stadionu a dožilých technologii, náklady se odhadují na 350 až 400 milionů korun. Rekonstrukce by měla začít ve druhé polovině příštího roku a potrvá 18 měsíců.

čtk