Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec konečně získal pozemky v dolním centru. Může zde začít realizovat proměnu Stínadel v Malou Stranu

10. 12. 2020 | 17:34

Liberec smění se stavební společností Syner pozemky v dolním centru města za pozemky na periférii na Kunratické. Krajské město tím v lokalitě Papírové ulice, jež ale má parametry náměstí, získá největší podíl na území. Bude si tak moci diktovat, co v lokalitě, jíž se dnes poprávu přezdívá Stínadla, avšak městský architekt v ní spatřuje potenciál pražské Malé Strany, vznikne.

papírákNyníB
Nynější podoba Papírového náměstí - ta lepší, viditelná...

Šéf Kanceláře architektury města Jiří Janďourek uvedl, že by tam mohlo vzniknout cca 140 bytů v max. čtyřpodlažních domech a kompletní infrastruktura, jež patří do centra stotisícového města. Tím by konečně došlo ke komplexnímu vyřešení území a všeobecnému zkulturnění zanedbaného místa.

Za směnu pozemků se za občany Liberce veřejně přimluvil i Rudolf Hůlka, který na Papíráku svého času provozoval legendární kulturní centrum: „Pozemky v centru jsou k dispozici jenom jedny, pozemků na periférii je hodně. Město má jedinečnou šanci získat potřebné pozemky v dolním centru a konečně tam udělat, co je pro město nejlepší.“

Transakci nakonec schválilo 28 zastupitelů, čímž poslali do propadliště dějin vášnivou, leč nikam nevedoucí  diskusi opozičních zastupitelů, kteří se ze všech sil snažili obchod mezi městem a firmou, kterou nepokrytě nenávidí, už podruhé zhatit. Vše se ale odehrálo v poloze „na felcmana“, což je opoziční rétorická metoda pojmenovaná podle jednoho ze změnařských zastupitelů. Ten mnoha vzletnými slovy popisuje, "co by bylo, kdyby." Nechápe, že obchod se odehrává mezi dvěma stranami, v tomto případě městem, které pozemky chce, a firmou, která je nijak zvlášť nepotřebuje, ovšem vlastní je.

Přesto Syner vykázal vysokou míru vstřícnosti, když přistoupil na závěry druhého znaleckého posudku, který si vynutila opozice, a jenž se od toho původního ve finále lišil 2,3 milionu Kč s DPH, které město zaplatí firmě jako rozdíl. 

Obecně je vcelku komické, když se do byznysu s pozemky vlamuje chemik, ekonom teoretik, ředitel ekologické nadace a teoretik s načtenými moudry o územním plánování a urbanismu. Kdyby to bylo všechno tak jednoduché, jak se zástupci opozice (ZPL, LOL) snažili zastupitelstvu vsugerovat, mohli směnu realizovat již v éře, kdy na radnici vládla Změna a měla k tomu všechny páky. Zájem města o pozemky Syneru totiž trvá už přes deset let. Nic z toho se ale nestalo, neboť teorie je pěkná věc, avšak praxe je umění možného.

Takže: Liberec má podle schváleného usnesení stavební firmě Syner doplatit 2,3 milionu korun s DPH za směnu pozemků v hodnotě desítek milionů korun v centru a na okraji města. Směnou radnice získá především zhruba 7000 metrů čtverečních v oblasti takzvaného Papírového náměstí v dolním centru, jež vedení města označuje za strategické. K tomu radnice ještě od Syneru získá plochy v Šamánkově ulici, které potřebuje pro vybudování plánované tramvajové smyčky a pro přístup k Technickému muzeu.

Výměnou za to Syner dostane skoro 24.500 metrů čtverečních v místě plánované výstavby nové bytové čtvrti na okraji města, u sídliště Kunratická. Developer spojený se Synerem tam chce postavit městskou čtvrť s 600 až 700 byty, kompletní infrastrukturou a občanskou vybaveností, mj. školkou pro 80 dětí za cca 50 milionů. To je zakotveno v memorandu o spolupráci, které firma s městem podepsala už dávno a jež se konečně může proměnit v plánovací smlouvu. V Kunraticích už developer vlastní bezmála pět hektarů pozemků, část jich koupil od soukromníka, čímž celé území lze zcelit a může se zde začít stavět vzdušné bydlení odpovídající 21. století pro odhadem 2,5 tisíce lidí.

Syner už má o výstavbě na Kunratické v blízkosti rychlostní silnice spojující Liberec s Jabloncem jasno. Společnost Develop Industry spojená se Synerem tam plánuje tzv. zahradní město. "Mělo by mít komornější charakter, domy by měly být převážně do tří nadzemních podlaží. Většina parkování bude pod zemí," řekl již dříve ČTK předseda představenstva Radek Kotrč. Se zahájením firma počítá nejdříve v roce 2022.

Že společnost Syner bydlení staví efektivně, vkusně a rychle potvrdil například projekt jejího developera v Liberci v lokalitě Masarykova. Postavil zde bytový komplex, který získal ocenění v soutěžích Stavba roku kraje i republiky.

Alena Roubalová