Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec letos nebude mít oddělené skupiny pro zajištění zimní údržby jako loni. Nefungovalo to, míní náměstek Jiří Šolc

15. 10. 2021 | 12:34

Liberecké technické služby (TSML) nebudou letos rozdělovat pracovníky zajišťující zimní údržbu v krajském městě do izolovaných skupin. Loni k tomu přistoupily, aby snížily riziko šíření koronaviru, podle náměstka primátora Liberce Jiřího Šolce (Starostové pro Liberecký kraj) to ale v praxi nefungovalo.

zimniudržbaTSMLořezNet
Už se to zase blíží... archivní foto: TSML

"My jsme je rozdělovali, ale pak v hospodě se stejně sešli," řekl náměstek novinářům. Podle něj se to ale na činnosti TSML při zajištění zimní údržby ve stotisícovém městě nijak neprojevilo. "Důležité je, že jsme touto nepříjemnou dobou propluli, žádná pandemie naše technické služby neskosila. Je vidět, že ti lidé mají pevný kořínek a letos se je nechystáme rozdělovat. Naopak jsme rádi, že u nich v týmu panují kamarádské vztahy," dodal. Podle něj se na zimu technické služby připravují už nyní. "Překvapeni nebudeme, protože už v těchto chvílích probíhá přezbrojování techniky," řekl Šolc.

Technické služby města se v zimě se starají o 408 kilometrů vozovek, 170 kilometrů chodníků, 331 přechodů pro chodce a také třeba o 346 autobusových a tramvajových zastávek. Na zajištění zimní údržby se o uplynulé zimě podílelo skoro 160 lidí. Loňská zima patřila v Liberci mezi dražší, za zimní údržbu svých silnic a chodníků zaplatila radnice od loňského listopadu do letošního dubna 43,5 milionu korun. Za předchozí zimu to bylo 25 milionů korun.

Zimní údržba v Liberci stojí v průměru kolem 40 milionů korun. Nejdražší za posledních deset let byla zima 2012/2013, kdy za ni město zaplatilo 50,4 milionu korun. Naopak zima 2019/2020 byla nejlevnější minimálně za posledních pět let.

čtk

Doplňující informace z radnice

Odbor správy veřejného majetku  využívá systém pasportu komunikací, kde je zaveden modul zimní údržby. Tento modul je každoročně před započetím zimního období (1. 11.) aktualizován, a to v souvislosti s nově zařízenými či vyřazenými úseky. Pro veřejnost je modul zimní údržby dostupný na webových stránkách města. Pro  zimní  období  2021-2022  byly  nově  zařazeny  úseky  komunikací  a  chodníků  s  ohledem  na  nově vybudované komunikace ve vlastnictví města.

 

Zimní údržba zahrnuje tyto činnosti:

•pluhování a posyp vozovek

•pluhování a posyp chodníků

•čištění veřejných prostranství a parkovišť

•čištění a posyp schodišť

•čištění vybraných přechodů pro chodce

•čištění křižovatek ve městě

•úklid a odvoz sněhu ze zúžených profilů vozovek v centrální části města a mostů

•čištění a posyp vybraných zastávek MHD

•úklid sněhu v době vyhlášení kalamity.

 

Personální zajištění zimní údržby:

•řidiči sypačů v počtu 26

•řidiči traktorů v počtu 1

•řidiči ostatních mechanizmů v počtu 28

•řidiči malotraktorů v počtu 12

•pracovníci ručního úklidu v počtu 30

Celkem 71 řidičů a 26 provozních pracovníků.

 

Lhůty pro zmírňování závad ve sjízdnosti na komunikacích:

Zimní údržba 2021 - 2022

chodníky

I. kat. důležitosti

do   6 hodin po spadu sněhu

chodníky

II. kat. důležitosti

do 12 hodin po spadu sněhu

schody

 

do 12 hodin po spadu sněhu

parkoviště

 

do 24 hodin po spadu sněhu

veřejná prostranství

Program A

do   6 hodin po spadu sněhu

 

Program B

do 12 hodin po spadu sněhu

přechody

 

do 12 hodin po spadu sněhu

zastávky MHD

 

do 12 až 24 hodin po spadu sněhu (dle důležitosti)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zimní údržba veřejných prostranství a také údržba komunikací v křižovatkách bude prováděna programově ve dnech pracovních i ve dnech pracovního klidu na úrovni běžné zimní údržby komunikací.

„Až se zima zeptá, budeme připraveni. Nyní se přezbrojuje technika, ladí se poslední detaily, a přestože věříme ještě v krásný podzim, nechceme nic podcenit,“ komentuje náměstek primátora pro technickou správu Jiří Šolc.

Při větším spadu sněhu nebo při dlouhodobém sněžení, kdy se při pluhování vozovek vytváří na křižovatkách sněhové mantinely, bude prováděno začišťování křižovatek mechanismy se závěsnými nebo čelními radlicemi odstraněním sněhu z křižovatek. Shrnutý sníh pak bude v případě potřeby odvážen na složiště sněhu v ulici Londýnská II.

Kontrolní činnost nad prováděním zimní údržby místních komunikací v Liberci provádějí pověření pracovníci statutárního města Liberce, členové Městského operačního štábu ZÚMK  a příslušníci Policie ČR.

Přijímání telefonických podnětů od občanů je možné v pracovní den od 7 do 20 hodin. V případě potřeb je k dispozici e-mail:  dispecer@tsml.cz

LB/Jana Kodymová