Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec letos poprvé vypíše dotační program zaměřený na kulturní inovace. Zatím ve výši půl milionu

21. 01. 2023 | 19:22

Liberec letos poprvé vypíše dotační program zaměřený na podporu kulturních novinek - startupů a inovací. Zatím město podle náměstka primátora pro kulturu Ivana Langra (Starostové pro Liberecký kraj) spíše podporovalo zavedené akce.

kultura
ilustrační foto

"Těmi kulturními startupy a inovacemi vlastně trochu obracíme na hlavu ten dosavadní přístup. Zůstávají tam tři původní dotační programy, které poskytují bodové zvýhodnění již zavedeným organizátorům kulturních akcí nebo projektům, které už tady mají svoji historii. A tento jediný specifický dotační program je čistě postavený na novinkách," řekl Langr.

V novém dotačním programu bude letos k dispozici zhruba půl milionu korun a na jeden projekt bude možné získat až 49.000 korun. Objem peněz chce město pro příští roky podle náměstka zvyšovat. "My v letošním roce chceme zjistit, jaká v této oblasti bude poptávka, a pak tu alokaci postupně navyšovat," řekl.

Dotační podpora inovací v kultuře podle něj vychází ze schválené Strategie rozvoje kultury města Liberec 2022 – 2029. "Programem chceme například podpořit takzvané kulturní a kreativní odvětví, zapojování mladých aktérů, například univerzitních studentů, jako nositelů kultury, ale i společné projekty a události v kultuře a sportu, abychom tyto dvě oblasti v Liberci významně zastoupené vzájemně propojovali. Strategie rozvoje kultury rovněž počítá s rozvojem otevřených komunit a akcí sousedského charakteru v jednotlivých lokalitách města," dodal náměstek.

čtk