Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec má na webu rozklikávací rozpočet, vládnoucí koalice splatila dluh předchůdců

02. 05. 2019 | 9:48

Statutární město Liberec má na svých webových stránkách rozklikávací rozpočet. Každý kdo má přístup na internet, tak může sledovat skutečné příjmy a výdaje města. Díky rozklikávacímu rozpočtu může veřejnost sledovat hospodaření města. Příjmy a výdaje města jsou zpracovány do přehledné grafiky, která je uživatelsky velmi srozumitelná.

Liberec se pokusí změnit zákon o rozpočtovém určení daní, současný systém považuje za nespravedlivý. Osloví i další krajská města, cílem je získat pro ně více peněz. Návrh řešení chce Liberec připravit do června. Novinářům to řekl ekonomický náměstek libereckého primátora Zbyněk Karban (ANO). O totéž usilovalo i předchozí vedení Liberce, k žádnému výsledku ale nedospělo. "Bude to běh na dlouhou trať," řekl Karban.

Kdokoliv si tak může zobrazit příjmy a výdaje města do poslední faktury, což považuji za velice důležitý krok k zajištění maximální transparentnosti hospodaření našeho města,“ zdůrazňuje náměstek primátora pro ekonomiku Zbyněk Karban.

 Rozklikávací rozpočet je běžně přístupný na webu města a veškerá data rozpočtu město denně aktualizuje. „Pro uživatele je velice zajímavá sekce ´výdaje dle subjektů´, kde je možné otevřít výdaje až na jednotlivé zaplacené faktury. Uživatel tak snadno může zjistit, ke komu peníze města směřují,“ dodává náměstek Zbyněk Karban.

 Pozn. red.: O rozklikávacím rozpočtu hovořila minulá vládnoucí koalice (ZPL, exANO), celé volební období bez viditelného efektu. Tehdejší náměstek primátora pro ekonomiku zastupitelům a veřejnosti předkládal jen těžko použitelné excellové tabulky, které po vytisknutí měly několik plošných metrů.

Rozklikávací rozpočet najdete pod odkazem: https://rozpocet.liberec.cz/

MML/Jana Kodymová

Načítám...
Napiš komentář