Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec má po 15 letech nové městské bytové domy, chystá výstavbu dalších v Horním Hanychově

05. 09. 2023 | 13:00

V Liberci skončila výstavba tři propojených městských domů se 49 byty za 158 milionů korun. Nový bytový dům má radnice po 15 letech. Primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) dnes ČTK řekl, že by nemělo jít o ojedinělý případ, ale připravují výstavbu dalších.

socialnibytyliberec2
V Liberci skončila výstavba tři propojených městských domů se 49 byty za 158 milionů korun. Foto: Artur Irma

"V Liberci naposledy město stavělo v rámci mistrovství světa v lyžování. Byly to domy na Krejčího a potom v ulici Krajní. To je rok 2008, kdy se otvíraly. Takže po 15 letech město má dalších 49 vlastních nových bytů. A rádi bychom ještě v tomhle volebním období s výstavbou vlastních bytů pokračovali," uvedl primátor. Pozemku má podle něj město dost. "Spíš vázne projektová příprava, stavební povolení a potom peníze na investici," dodal.

Tři nové bytové domy vyrostly za rok a půl na místě bývalé základní školy v ulici Na Žižkově ve čtvrti Rochlice, stavbu dnes zástupci města slavnostně ukončili. Právě v tomto místě plánuje radnice výstavbu dalších zhruba 40 bytů. "V současnosti otvíráme obálky na projektanta, který by to měl naprojektovat. A když vše dobře půjde, tak bychom mohli do dvou let začít zahajovat stavbu," řekl Zámečník.

V Liberci skončila výstavba tři propojených městských domů se 49 byty za 158 milionů korun. Foto: Artur IrmaProstor pro dalších zhruba 50 až 60 městských bytů je podle něj v ulici Tálinská v Horním Hanychově. "Další plochy máme na Papírovém náměstí, kde plánujeme zhruba asi 150 bytů," uvedl primátor. Zhruba stejné množství městských bytů by podle něj mohlo vzniknout v projektu soukromého developera za Kauflandem v Pavlovicích, kde je prostor pro 300 až 500 bytů. "Město tam vlastní asi 30.000 metrů čtverečních. A tam bychom chtěli také asi zhruba našich 150 bytů," dodal Zámečník.

V Liberci skončila výstavba tři propojených městských domů se 49 byty za 158 milionů korun. Foto: Artur IrmaPro výstavbu má město i několik menších pozemků. "Například máme u přehrady pozemek, kde by mohlo vyrůst kolem deseti bytů. Potom máme i v centru města, například u Besedy pozemek, kde dřív chtěl stavět Euroregion Nisa svůj dům," řekl primátor.

Stotisícový Liberec má ve svém vlastnictví zhruba 1000 bytů. Ještě 18 let může navíc využívat pro sociální bydlení dalších 256 bytů postavených ve spolupráci s firmou Interma. Aktivitu radnice v bytové výstavbě ale považuje opozice za nedostatečnou a kritizuje ji za to. Zastupitel Jindřich Felcman (LOL) už dříve uvedl, že město by na svých pozemcích mohla postavit minimálně 1000 bytů.

čtk