Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec má po patnácti letech nový územní plán. Zastupitelé jej schválili patnáct minut po patnácté hodině

24. 02. 2022 | 15:15

AKTUALIZOVÁNO: Dnes, po patnácti letech, přesně v 15.15 hodin, schválili liberečtí zastupitelé nový územní plán krajského města. Za to si i zatleskali. O pořízení nového územního plánu rozhodlo Zastupitelstvo města Liberce dne 31. 5. 2007.

Dosud platný a účinný územní plán, schválený usnesením Zastupitelstva města Liberec č. 94/02 dne 25. 6. 2002, pozbyde účinnosti nabytím účinnosti nového územního plánu.

Vydáním aktuálního územního plánu město získá nový základní strategický dokument, který stanovuje koncepci rozvoje území, ochrany jeho hodnot, jeho plošného a prostorového uspořádání, uspořádání krajiny a koncepci veřejné infrastruktury. Územní plán přináší podrobnější regulace území, ale také vymezení nových rozvojových ploch pro bydlení, průmysl, občanskou vybavenost, atd. Nový územní plán však přináší i podrobnější řešení zelených pásů, které pronikají až do jednotlivých center osídlení.

Oproti územnímu plánu z roku 2002 je zavedena podrobnější regulace území, jako je např. charakter zástavby, koeficienty zeleně a intenzita zastavění. Rovněž je vymezeno přes 30 územních studií, které podrobněji prověří řešená území a navrhnou například etapizaci výstavby a uspořádání veřejných prostranství. Nový územní plán dále jasně definuje mantinely pro plochy výroby, kde stanovuje, že výroba nesmí přesahovat negativními vlivy svoji plochu, v některých případech i pozemek.  Územní plán stanovil také plochy pro rozvoj a posílení sídelní zeleně ve městě.

Územní plán zahrnuje řadu důležitých bodů. Počítá například s výstavbou až 10 500 bytů a rodinných domů při odhadovaném počtu 110 tisíc obyvatel. Jeho součástí je i dobudování vnitřního městského okruhu, včetně rozvoje sítě cyklostezek. Zároveň ale omezuje rozšiřování města do krajiny, podporuje vznik zhruba 200 nových zahrádek, ale i rozšíření zoo. Vedle toho pak preferuje i zavádění zelených pásů v centru. „Liberec je druhým nejzelenějším městem v ČR, a to chceme určitě zachovat,“ uvedl již dříve primátor Jaroslav Zámečník.

mml

Náměstek Šolc: Mnohdy to bylo o nervy, protože bezpečně funguje takové to „ne v mém sousedství“

Na tento okamžik jsem se dlouho těšil – schválili jsme nový územní plán. Jsem tomu nesmírně rád, naplnila se 15ti letá práce a vlastně jedna z mých „nej“ náplní práce Zastupitele města Liberce. Jak „nej“?

Potože mne ta agenda územního plánu provází „nej“déle. Poprvé jsem nastoupil do Zastupitelstva v roce 2006 na podzim coby opoziční mlaďas a rozkoukával se. Usnesení o zahájení pořizování Nového územního plánu přišlo hned v roce 2007 a přestože jsem pocitově cítil, že je to vážné bylo nám říkáno „… bude to rychlejší než změnování starého“ ….. Těch 15 let byla bezkonkurenčně „nej“delší agenda.

…mnohdy to bylo o nervy, protože bezpečně funguje takové to „ne v mém sousedství“, tzn. silnice jsou potřeba, chceme jezdit, ale nesmí vést u nás, nebo my už tady bydlíme a tedy ať už tady nic nikdo nestaví a atd.  A to bylo pro mne pro mne vždy „nej“větší zklamání.
 
Potom komplikované hledání shody - kudy vést koridory tramvaje, kudy kostru městského okruhu, kde pracovat a kde se bavit, kde nechat přírodu dýchat a kde lidi budou sportovat …. To bylo „nej“náročnější …..
mno a výsledný dnes schválený územní plán vlastně splňuje definici dobrého územního plánu …. Uzemní plán vadí skoro každému, každý z nás zastupitelů zná někoho komu něco vadí, ale ve výsledku to je funkční a dobré, dává městu prostor žít a rozvíjet se na dalších 20-40let dopředu.
 
Územní plán byl schválen jednomyslně PRO všech přítomných a to je „nej“báječnější, jasná shoda, tomu jsem nikdy nevěřil ….
 
Jsem tomu dnes nesmírně rád a děkuji všem kteří se o to zasadili celých 15let dozadu.
 
FB Jiří Šolc (SLK), náměstek primátora pro technickou správu města a informační technologie
Kráceno.