Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec naváže s ohledem na předcházení vzniku odpadů spolupráci s internetovým portálem Nevyhazujto.cz

21. 11. 2019 | 8:01

S ohledem na předcházení vzniku odpadů město naváže spolupráci s internetovým portálem Nevyhazujto.cz. Portál oslovil město už v roce 2017, ale tehdejší radní navrženou nabídku neschválili. Současná Rada města spolupráci podpořila. Občané tak prostřednictvím portálu budou moci darovat nepotřebné věci dalším lidem, kteří je mohou potřebovat. Radní schválili uzavření smlouvy na jeden rok za cenu 54 000 Kč. Pokud se tento způsob předcházení vzniku odpadů osvědčí, mohla by být spolupráce prodloužena i na další období.

oblečení sweatshirts-428607 1280
Ilustrační foto

Portál Nevyhazujto.cz disponuje uživatelskou základnou překračující 37 tisíc registrovaných osob s průměrnou návštěvností 70 tisíc návštěv měsíčně. Tato čísla průběžně rostou. Zřízením portálu vznikne internetová stránka www.liberec.nevyhazujto.cz, jejíž záhlaví ponese symboliku města. Stránka nebude obsahovat žádné reklamy. V rámci provozování portálu bude pro město kromě hostingu zajištěna i administrace stránek (správa inzerátů, uživatelů, technická podpora) a help-line (telefonní linka, email).

Program předcházení vzniku odpadů má město zakotven v závazné části Plánu odpadového hospodářství. Hlavním cílem programu je vytvořit podmínky k nižší spotřebě primárních zdrojů a postupnému snižování produkce odpadu. Jedním z nástrojů je právě zapojení se do služeb internetových portálů, jejichž prostřednictvím mohou občané své staré nepotřebné věci někomu darovat, místo aby je vyhodili. Spousta věcí díky tomu neskončí zbytečně v odpadu a prodlouží se jejich životnost.

MML/Jana Kodymová