Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec očekává propad v daňových příjmech ve výši 115 milionů. Nerozdělí loňský přebytek a začne významně šetřit

31. 03. 2020 | 10:47

Liberec odhaduje, že kvůli omezením spojeným s opatřeními proti šíření koronaviru, letos získá ze sdílených daní o 115 milionů korun méně oproti schválenému rozpočtu. Nebude proto rozdělovat přebytek z loňského roku a bude hledat úspory. ČTK to dnes řekl náměstek primátora pro ekonomiku Zbyněk Karban (ANO). Ve schváleném rozpočtu páté největší město v zemi původně počítalo s daňovými příjmy 2,012 miliardy.

LBradZvonMad
archivní foto Mad

"Víme, že jsme schopni udělat nějakou rozpočtovou rezervu téměř 100 milionů relativně bezbolestně. A to díky přebytku za loňský rok, což bude přes 50 milionů korun," uvedl Karban. Podle něj budou také řešit, které z investic bude možné odložit na příští rok. "A pak jsou věci, které se nebudou realizovat, třeba skokanské můstky," uvedl Karban. Podíl Liberce na jejich modernizaci za 30 milionů korun měl být 7,5 milionu. Oficiální stanovisko, zda město uspělo se žádostí o státní dotaci, sice radnice ještě nemá, s jejím získáním už ale podle Karbana nepočítají.

Náměstek také upozornil, že zvažují, zda pro letošní rok nezrušit možnost čerpání peněz z dotačních fondů města zaměřených na sport, kulturu či ekologii. "Budeme se o tom ještě bavit," uvedl Karban. Zrušením fondů pro letošní rok by ušetřila radnice dalších 15 milionů korun.

Karban se obává, že propad příjmů bude ještě vyšší, než nyní očekávají, a že se nebude týkat jen daní. "Budou tam i další dopady, třeba z parkovného," uvedl. Na základě rozhodnutí vlády město na svých parkovištích nevybírá parkovné, čímž podle Karbana přijde o čtyři miliony korun.

Úspory budou zřejmě muset hledat i příspěvkové organizace města. "Letos dostaly to co loni a budeme po nich chtít, aby to vydržely," uvedl Karban. Podle původního plánu měly peníze navíc, aby pokryly letošní zvýšení mezd nařízené vládou, obdržet při rozdělování loňského přebytku hospodaření města. I příspěvkové organizace, jako jsou divadlo nebo zoo, se přitom potýkají s propadem příjmů, neboť jsou v rámci přijatých opatření také uzavřené. "Hlavně u zoo to je problém," uvedl Karban. Ředitel zoo David Nejedlo ČTK řekl, že ztrátu ze vstupného jen do konce dubna odhadují na šest milionů korun. Roční rozpočet zoo je skoro 125 milionů korun, dotace z města pokrývá necelou polovinu výdajů.

čtk