Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec od listopadu zdraží parkování na všech svých parkovištích. Nijak dramaticky, míní Šolc

16. 09. 2020 | 15:37

AKTUALIZOVÁNO: Liberec od listopadu zdraží parkování na všech svých parkovištích. Cena za hodinu stání stoupne v pátém největším městě v Česku podle typu zóny od pěti do deseti korun. Hodina tak bude stát až 50 korun. Novináře dnes o tom informoval náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj). Ročně nyní podle něj město na parkovném vybere 17 milionů korun, po zdražení to bude asi o tři miliony více.

LBparkování
archivní foto

Navýšení v ZPS (zóny placeného stání) je navrženo za stání na 30 minut o 5 Kč, 60 minut o 10 Kč, kromě zóny D (zelená) a zóny F (černá), kde je navrženo zvýšení o 5 Kč na 60 minut. Každá další hodina o 10 Kč kromě zóny D (zelená) a zóna F (černá), kde je navrženo zvýšení o 5 Kč. Minimální cena ve všech ZPS se zvýší o 5 Kč.

TZ SML

"Zdražujeme, nicméně nijak dramaticky. Cena se dlouhé roky nezvedala," uvedl Šolc. Naposledy město zdražilo parkování v roce 2007.

Motoristé nyní platí za parkování v Liberci od pěti do 30 korun za první hodinu, v centru v červené zóně je každá další hodina za 40 korun. Parkoviště jsou rozdělená do šesti tarifů a od listopadu se cena za hodinu v červené, žluté, oranžové a hnědé zóně zvýší o deset korun. Za stání v zelené a černé zóně zaplatí motoristé za hodinu o pět korun více.

Řidiči tak za 60 minut parkování budou platit mezi deseti a 40 korunami, v červené zóně pak cena za každou hodinu po té první stoupne až na 50 korun. Zdraží i celodenní parkování v zelených zónách z 20 na 30 korun. Zadarmo ale bude nadále možné, odstavit auto na prvních 90 minut na parkovišti u krematoria.

Na městských placených parkovištích je zhruba 1300 míst, za něž řidiči platí mincemi přes parkovací automaty, nebo bezhotovostně. "Předpokládáme zvýšení výběru z titulu parkovného o cca tři miliony korun ročně. Tyto finanční prostředky chceme napevno alokovat v rozpočtu jako peníze, ze kterých budeme financovat vznik nových parkovacích stání," uvedl Šolc.

čtk