Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec odhlasoval metodiku výpočtu ceny podílů v družstevních bytech. Lidem tam bydlícím se velmi lehce ulevilo 

25. 06. 2020 | 21:06

Liberecké zastupitelstvo schválilo 24 hlasy postup, který bude uplatněn při převodu městských podílů v družstevních bytech na jednotlivé družstevníky. Ti obývají byty, na jejichž výstavbu sdružila finance bytová družstva a stát. Těmto družstvům byla prostřednictvím města Liberce poskytnuta dotace, čímž městu na bytech administrativně vznikl 51% podíl.

bytyproblemDtop
Ilustrační foto z lokality, kde se byty nalézají. Ve snaze zachovat soukromí obyvatel, nespecifikujeme.

Pro hlasovali kompletní Starostové pro LK a ANO bez exnáměstka Jiřího Němečka. Zdržela se nebo byla proti ODS a opoziční ZPL a LOL. Tyto strany z opačných stran politického spektra totiž předložily vlastní návrh, jak zapeklitou situaci vyřešit. Jejich návrh ale přes silnou koaliční většinu neprošel.

Všem jde přitom o totéž - převést družstvům nebo jednotlivým družstevníkům městské podíly za cenu, která obyvatele bytů nezruinuje a bude akceptovat fakt, že družstevníci už své byty komplet zaplatili. Po dvaceti letech navíc měli smluvně zakotvený nárok na bezplatné převedení městského podílu do vlastnictví.

Vedení města reprezentované SLK a ANO přišlo těsně před jednáním zastupitelstva s vstřícným návrhem, který představil detailnější metodiku výpočtu ceny, za kterou město své podíly na družstevníky, bude-li na tom panovat shoda, převede. Výsledné částky vycházejí z výše dotace (320 tisíc nebo 450 tisíc/jednotka) ponížené o amortizaci majetku (odpisy za 20 let) a ponížené ještě o další slevy. Podle předběžných výpočtů, které se ale všichni zdráhají potvrdit oficiálně, jsou ve hře částky kolem 10 tisíc korun za bytovou jednotku. Tím vznikne neprůstřelná cena, kterou by měl akceptovat i finanční úřad.

Hrozí totiž, že při převodu za nula korun bude chtít berňák 15% daň z příjmu v případě jednotlivých družstevníků a 19% od družstev. Převedlo-li by město svůj podíl za korunu, může se finanční úřad oprávněně domnívat, že se subjekt chtěl vyhnout zaplacení obvyklé daně a daň i s patřičným příslušenstvím doměřit.

Toho chtělo vedení města družstevníky ušetřit a hledalo cestu, jak chtít co nejméně, a přitom nevydráždit berňák. Podle nyní schválené metodiky je stanovení ceny akceptovatelné všemi strážci zákonnosti a nehrozí ani sankce za nedovolenou veřejnou podporu.

Po hlasování bylo směrem k družstevníkům od předsednického stolu zopakováno, že vše se bude dít dohodou mezi stranami. Vznikne pracovní skupina, která bude ladit následné kroky. Bytů k řešení na dobrých adresách, které ale díky nevyjasněné budoucnosti okamžitě ztratily na hodnotě, je přes 1200.

Byty Intermy se budou řešit sólo, protože to je podle vedení města jiný druh problému. Nicméně padlo ujištění, že se vypořádání městských podílů v těchto nemovitostech bude rovněž dít ve snaze dohodnout se.

Alena Roubalová
 

Město obdrželo od státu zhruba půl miliardy korun na výstavbu 1200 bytů ve 44 bytových domech

Zopakujme, že jde o 1200 družstevních bytů mj. v Zeleném Údolí, Vratislavicích, Harcově, u arény i v centru Liberce stavěných se státní dotací, v nichž žije zhruba 3000 lidí. Podmínky pro převod se budou teprve tvořit, hotové by mělo být do začátku září.

Problematická je sdružená výstavba bytů z let 1997 až 2007, pro něž družstva prostřednictvím města získala dotace ze Státního fondu rozvoje bydlení. Město obdrželo od státu zhruba půl miliardy korun na výstavbu 1200 bytů ve 44 bytových domech, což pokrylo zhruba čtvrtinu až třetinu nákladů na výstavbu. Liberec se v rámci uzavřených smluv zavázal, že 20 let po kolaudaci domů převede svůj podíl bezúplatně na družstva. Podle právní kanceláře, u níž si město zadalo analýzu, ale závazek nemůže město splnit pro absolutní neplatnost těchto smluv, neboť tehdy nebyly zveřejněné na úřední desce. Podle právníků zastupitelé také musí odůvodnit, proč by měli podíl města převést bezplatně či se slevou.

Vedení radnice tvrdí, že za převod zdarma nebo za korunu by družstevníci navíc museli platit daň. Na byt to podle města vychází v průměru 200.000 korun. Placení daně podle vedení města nehrozí, pokud svůj podíl prodá členům družstva s nějakou slevou. "Cena musí být zdůvodněna," uvedl dnes radní města Michal Hron (Starostové pro Liberecký kraj), který bude garantem přípravy podmínek převodu podílu. Za výchozí cenu budou podle něj brát výši dotace na byt, jež byla 320.000 nebo 400.000 korun. Na polovinu těchto částek se podle Hrona dostanou už jen přihlédnutím ke stáří domů. Stanovením dalších podmínek budou moci podle něj jít ještě výrazně níže. Konkrétní částku sdělit nechtěl, mělo by jít ale o nižší desítky tisíc.

čtk