Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec odmítá zdarma převést byty, smlouvy považuje za neplatné. Spor se týká šesti domů s 256 jednotkami

11. 05. 2020 | 13:18

Liberec považuje za neplatné smlouvy, ve kterých se asi před 20 lety zavázal k bezúplatnému převodu víc než stovky bytů na společnost Interma BYTY. Jako jeden z důvodů uvádí, že smlouvy nepřijalo zastupitelstvo. Odmítá svůj podíl převést. Interma BYTY na převodu trvá a město už loni zažalovala.

bytBíláčerná
ilustrační foto

Na soud se hodlá obrátit s vlastní žalobou i současné vedení města. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) je takových případů víc.

Jde o zhruba 1240 bytů, jež má město ve společném vlastnictví s bytovými družstvy a jež se stavěly za obdobných podmínek jako s Intermou BYTY. Spor s Intermou BYTY se týká šesti domů s 256 byty v ulici U Sila. Podle Zámečníka ho vnímají jako precedens pro postup v těchto případech. Rychlé řešení nečeká. "Bude to trvat víc než jedno volební období, než se dopracujeme k výsledku na obě strany akceptovatelnému," řekl primátor.

Město se v 90. letech dohodlo na společné výstavbě bytů s Intermou na jejích pozemcích. Na výstavbě 256 bytů se radnice podílela více než 82 miliony korun, jež získala jako státní dotaci. Interma přidala ze svého přes 123 milionů. Město díky svému podílu mělo právo rozhodovat o obsazení části bytů, pro ně navíc platilo regulované nájemné. Zároveň se zavázalo, že 20 letech od postavení domů převede svůj podíl na Intermu za korunu.

To současné vedení radnice odmítá, podle Zámečníka jsou smlouvy neplatné kvůli řadě právních vad. "My jsme po 20 letech dorazili k tomu, že těch vad je tolik, že víceméně řada právních kroků, které byly před 20 lety učiněny, jsou takzvaně absolutně neplatné, říkají právníci," uvedl primátor. Za hlavní pochybení označuje, že smlouvu o převodu neprojednalo zastupitelstvo a záměr nezveřejnilo na úřední desce. "Pokud popsaná opomenutí nastala, byla to chyba na straně města, nikoliv na straně společnosti Interma BYTY. Vzhledem k nepopiratelné právní kontinuitě města je tak povinností současného vedení radnice situaci vyřešit bez toho, že by důsledky tohoto pochybení měl nést její smluvní partner," uvedl dnes pro ČTK právní zástupce Interma BYTY Tomáš Běhounek.

Firma navrhla spor řešit dodatkem smlouvy s tím, že převede-li na ni město svůj podíl, bude moci mít své nájemníky v bytech dalších deset let. Radní města návrh odmítli. Na závazku bezplatného převodu firma trvá. "Z toho důvodu již v roce 2019 podala Interma BYTY na město žalobu směřující k tomu, aby soud nařídil městu dodržet svoje závazky. Soudní řízení stále probíhá," dodal Běhounek.

Podle Zámečníka se město domnívá, že 40 procent bytů mu nadále patří a že by městu mělo patřit i nájemné z nich. Dosud ho podle smlouvy uzavřené před více než 20 lety dostávala Interma BYTY. "Šedesát procent nechť si nechá Interma BYTY, 40 procent půjde městu. Společně se dohodneme na správě těchto bytů a myslím si, že je to pro budoucnost rozumné řešení," dodal primátor.

čtk