Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec podpoří Žitavu v kandidatuře na evropské město kultury pro rok 2025

22. 06. 2019 | 6:40

Liberec podpoří německou Žitavu v její kandidatuře na Evropské hlavní město kultury pro rok 2025. Podle primátora Liberce Jaroslava Zámečníka (SLK) jde o morální závazek do budoucna. "Aby věděli, že s námi mohou počítat, pokud uspějí. Zatím nás to nic stát nebude," uvedl.

Zitava Mad 04
Foto: Mad

Žitava chce podle něj využít své polohy a kandidaturu pojmout nadregionálně. Saské město se zhruba 25.000 obyvateli je v blízkosti hranic s Českem i Polskem, od stotisícového Liberce je vzdálené 25 kilometrů. "Kandidaturu mají pojatou tak, že jde o souměstí. Nositelem je Žitava, ale zapojit chce do toho více měst v regionu, tedy i Liberec. A tímto si ověřují, že mohou s námi počítat," řekl Zámečník.

Podle něj patří Žitava mezi nejvýznamnější přeshraniční partnery Liberce. "Spolupráce funguje už řadu let," dodal. V rámci společného projektu v minulosti například vznikly prohlídkové trasy zaměřené na opomíjená venkovní sochařská díla nebo už několik let obě města spolupracují při pořádání Dnů evropského dědictví. Vzniklo i několik společných představení žitavského a libereckého divadla.

Titul Evropské hlavní město kultury (EHMK) každoročně získávají dvě města z různých států, posledním v ČR byla Plzeň v roce 2015. Podle údajů organizátorů navštívilo tehdy 636 akcí zařazených do projektu 1,38 milionu lidí. Pořadatelé si chválili velký nárůst počtu turistů, Plzeň v roce 2015 zaznamenala meziroční nárůst o 16 procent. Rozpočty EHMK se pohybují od pěti milionů do 120 milionů eur, náklady v Plzni činily 378 milionů korun. Žitava i kvůli očekávaným vysokým nákladům letos uspořádala referendum, zda má o kandidaturu usilovat. Účast v něm byla bezmála 57 procent a pro kandidaturu hlasovalo 75 procent voličů.

čtk