Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec pošle čtyřem obcím na jihu Moravy poničených tornádem 600 000 korun

29. 07. 2021 | 17:31

Liberec pošle čtyřem obcím na jihu Moravy poničených na konci června tornádem 600.000 korun. Každá dostane 150.000 Kč na obnovu infrastruktury. Dar pro ně dnes schválili liberečtí zastupitelé. Peníze obdrží obce Lužice a Mikulčice na Hodonínsku a Hrušky a městys Moravská Nová Ves na Břeclavsku.

tornado moravská nová ves tw JM E44SUEsXoAYYEHM
Moravská Nová Ves, zdroj - Twitter

Stejné obce jako Liberec finančně podpořil i Liberecký kraj, Česká Lípa a Frýdlant. Krajští zastupitelé pro každou z nich schválili dar milion korun a stejnou sumu i pro Jihomoravský kraj. Navíc půl milionem korun se rozhodli podpořit obec Stebno na Lounsku, kterou také na konci června poničila silná bouře a vítr. Česká Lípa obdaruje každou ze čtyř postižených moravských obcí částkou 100.000 korun, Stebno 150.000 Kč a Blatno na Lounsku 50.000 Kč. Frýdlant do každé ze čtyř nejvíce postižených moravských obcí i do Stebna poslal 150.000 korun a navíc do obce Hrušky vyslal kamion plný střešních latí v hodnotě 250.000 korun. Podporu pro jih Moravy schválili i zastupitelé Turnova, rozdělení půl milionu korun nechají na Jihomoravském kraji. Tanvald na Jablonecku se rozhodl podpořit čtvrt milionem korun Hodonín a stejnou částkou i Stebno. Nový Bor na obnovu Moravské Nové Vsi a Hrušek uvolnil 100.000 korun.

Bouře s kroupami o velikosti tenisových míčků i s tornádem se 24. června večer prohnala na jihu Moravy především Břeclavskem a Hodonínskem. Vyžádala si šest životů, v nemocnicích ošetřili přes 150 zraněných. Tornádem bylo poškozeno asi 1200 domů, z toho skoro 200 muselo jít k zemi. Celkové škody se zatím odhadují zhruba na 15 miliard korun. Bouře 24. června zasáhla také obce Stebno a Blatno na Lounsku, kde se škody pohybují podle předběžných odhadů kolem sta milionů korun. Vítr a kroupy tam poničily kromě 25 domů a stodol také kostel, parčík či auta.

čtk