Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec přejmenuje zastávku MHD Rybníček na Rybníček – Zastávka Reného Matouška a dalších libereckých signatářů Charty 77

16. 07. 2020 | 13:46

Město přejmenuje zastávku MHD Rybníček na třídě 1. máje. Nyní zastávka nese název Rybníček. Nový název bude od 1. ledna 2021 Rybníček – Zastávka Reného Matouška a dalších libereckých signatářů Charty 77. Stejně tak dojde k přesazení pamětního označníku ze zastávky MHD Rybníček v Tatranské ulici na zastávku MHD Rybníček na třídě 1. máje.

listopad 2015 4
Foto: Artur Irma

Zastávka MHD Rybníček v Tatranské ulici byla pamětním označníkem osazena 17. listopadu 2015. Slavnostního odhalení se tehdy zúčastnil i kardinál Dominik Duka, který s Reném Matouškem pobýval v 80. letech ve vězení na plzeňských Borech.

Od počátku ale bylo patrné, že umístění označníku je jen nepodařeným dobovým kompromisem, nedůstojným skutečné památky jak Reného Matouška, tak dalších libereckých chartistů. Blížící se výroční rok 2021 - 70. výročí narození Reného Matouška - nabízí další příležitost, jak současný stav definitivně narovnat. V takovém případě bude zastávka konečně sloužit i svému vzdělávacímu účelu,“ vysvětluje náměstek primátora pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr.

LB/Jana Kodymová