Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec převede Vesecký rybník bezúplatně na Povodí Labe, podmínkou je, že státní podnik opraví hráz

30. 01. 2020 | 18:54

Liberec bezúplatně převede Vesecký rybník v hodnotě zhruba 2,4 milionu korun na Povodí Labe. Přes výhrady opozice o tom dnes rozhodli liberečtí zastupitelé. Podmínkou je, že státní podnik do konce roku 2025 zahájí opravu hráze, jinak musí rybník vrátit městu. Před šesti lety hrozilo, že se hráz protrhne, a oprava se tehdy dělala provizorní.

Rybník Vesec, hasiči přečerpávají vodu (19)
Ilustrační foto

Opozici vadí, že se město zbavuje jednoho z mála míst, kde se dá ve stotisícovém městě koupat. "Je mi líto, že to dáváme pryč, takto rozvoj města nevypadá," řekl opoziční zastupitel za LOL Jaromír Baxa. Nelíbí se mu ani, že vedení města souhlasilo s posunutím doby, kdy má oprava začít. Původní podmínka města byla do konce roku 2022. Zastupitel Změny pro Liberec Jan Korytář si navíc myslí, že formulace o zahájení opravy, jak je uvedená ve smlouvě, je právně nevymahatelná. "Město nebude mít žádnou možnost, jak ho získat zpět. Co to je zahájí opravu hráze? Začne připravovat projektovou dokumentaci?" uvedl Korytář. Vadí mu, že se ve smlouvě nepíše nic o odbahnění rybníka, které je také potřeba.

Výtky opozice primátor Jaroslav Zámečník (SLK) odmítl. Podle něj je Povodí Labe vhodnějším subjektem pro revitalizaci rybníka než město. Jako příklad uvedl chystanou opravu přehrady Harcov za 300 milionů. Pokud by přehrada patřila městu, radnice by podle něj na ni jen těžko hledala peníze.

Liberec si ponechá v případě Veseckého rybníka ve vlastnictví Sluneční louku s pláží, aby v budoucnu nemusel pro chystané úpravy žádat souhlas Povodí Labe. "Budoucí úpravy pláže, například schůdky, mola a podobně bychom si rádi udělali sami na našem," uvedl Zámečník. Rybník známý i pod názvem Tajch využívala od roku 1900 textilní továrna, tomuto účelu přestal sloužit před 20 lety. Poslední větší oprava hráze se datuje rokem 1996. O revitalizaci druhé největší vodní plochy na území Liberce se mluví od roku 2014, kdy platil skoro dva měsíce druhý povodňový stupeň kvůli narušené hrázi. Prosakovala jí voda a hrozilo, že se protrhne. Tomu zamezila provizorní oprava, při níž se uvnitř hráze vytvořila pomocí plechové stěny další hráz.

Komplexní opravě hráze spojené s vyčištěním rybníka, v němž je asi metr bahna, dosud bránilo, že státnímu podniku patří hráz a městu rybník. Liberec sice před šesti lety souhlasil s převedením rybníka na Povodí Labe, vedení vzešlé z komunálních voleb v roce 2014 se však rozhodlo, že opravu udělá město a hráz získá od státního podniku do svého vlastnictví. Pro tento záměr ale nenašlo v zastupitelstvu podporu a neúspěchem skončila i předloňská snaha prosadit výkup hráze prostřednictvím referenda.

čtk