Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec při tvorbě dokumentace pro opravu školy poprvé využije metodu BIM. Informační model stavby má eliminovat chyby

29. 03. 2022 | 9:19

Liberec při vytváření projektové dokumentace pro rekonstrukci Základní školy Vrchlického poprvé využije digitální metodu BIM (informační model stavby). Podle primátorovy náměstkyně Radky Loučkové Kotasové (ANO) by se díky tomu mohly eliminovat některé chyby, na které se přichází až při stavebních pracích.

plán
ilustrační foto

"Smyslem tohoto celého je, aby se umenšily případné vícenáklady na stavbě," řekla náměstkyně novinářům. Za přínosné považuje digitální metodu i z pohledu archivace. "Kdokoliv další půjde rekonstruovat ten objekt, tak bude mít daleko větší přehled o tom, co se tam dělo a jakou formou," doplnila.

Projektovou dokumentaci včetně digitálního modelu chystané rekonstrukce školy vytvoří pro město společnost Technico za více než sedm milionů korun. "Je to vůbec první stavba v Liberci, kterou takto chceme realizovat," uvedla náměstkyně a připomněla, že od poloviny příštího roku to bude u velkých stavebních zakázek financovaných z veřejných rozpočtů povinné.

Metoda BIM (Building Information Modelling) zavádí do stavebního procesu od návrhu stavby přes její výstavbu až po správu digitální technologie. Ty by měly snížit počet chyb, urychlit stavbu a přinést finanční úspory.

Náklady na rekonstrukci ZŠ Vrchlického radnice odhaduje na více než 180 milionů korun a získat chce na to evropskou dotaci. Práce začnou zřejmě nejdřív roce 2024. "Budeme tam budovat odborné učebny. Budeme dělat sociální zázemí, kabinety pro učitele, výtah, schodiště. Chceme dát také do pořádku střechu, krov, samozřejmě rozvody - technické instalace, elektroinstalace," uvedla Loučková Kotasová. V plánu je podle ní i rekonstrukce tělocvičny či školní kuchyně.

čtk