Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec projevil oficiální zájem o budovu Skloexportu. Chce ji získat bezplatně nebo za symbolickou cenu

08. 08. 2020 | 9:22

Budova Skloexportu, nad jejímž osudem a budoucím využitím se stále vznášejí otazníky, se podle libereckého primátora Jaroslava Zámečníka (SLK) už dostala pod správu Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Uvedl to v e-mailu poslaném do redakcí regionálních médií.

skloexportbudova1irma
archivní foto Artur Irma

"Rád bych sdělil, že jsem hned ve stejný moment, tj. před 2 dny oslovil generální ředitelku Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových a požádal UZSVM po prověření převodu budovy do majetku města bezúplatně nebo za symbolickou cenu," konstatuje primátor. 

Připomíná, že budova Skloexportu je pro město Liberec vzhledem k budoucnosti rozvoje okolí vlakového a autobusového nádraží zajímavá zejména vhodná pro výkon takzvané přenesené působnosti státní správy pro 28 okolních obcí vč. Liberce , tj. např. vydávání občanských průkazů, řešení přestupků, sociální odbor, stavební úřad apod.  Občané např. cestující z hrádku, Hodkovic nebo Českého dubu si nemusí zajíždět do centra města a např. v případě přijezdu autobusem nebo vlakem by vše vyřídili v blízkosti nádraží. "To je další důvod, proč chceme postavit v blízkosti násdrqží parkovací dům," píše Zámečník. 

"Projevený zájem krajského města o budovu není nahodilý. "Už před rokem jsem jednal na schůzce s Generálním finančním ředitelstvím i generální ředitelkou UZSVM o podmínkách převodu. Podle dohody s generální ředitelskou jsme zpracovali dispiziční studii obsazení budovy Skloexportu a tu jsem na UZSVM také poslal. Tzn. nyní budeme čekat na odezvu od UZSVM a o dalším postupu Vás budu informovat," slibuje primátor Liberce.

lo