Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec se chystá upravit tříhektarový lesopark u zoo, usilovat bude o dotaci

20. 10. 2020 | 11:37

Liberec plánuje obnovení více než tří hektarů lesoparku, který je mezi zoo a univerzitním areálem. Do budoucna radnice počítá s tím, že přes něj budou chodit návštěvníci zoo, až se vybuduje parkovací dům u univerzity. Vzniknout by tam i kvůli tomu měla naučná stezka. Podle náměstka primátora Jiřího Šolce (Starostové pro Liberecký kraj) je cílem revitalizace také udržení vody v krajině.

zelenDíte
ilustrační foto

"V tomto místě chceme kombinovat nejen užitnou funkci, že lidé od auta přejdou přes parčík ke vstupu do zoologické zahrady, ale zároveň chceme obnovit vodní prvek, který v této lokalitě historicky byl," řekl novinářům Šolc. Revitalizace lesoparku ve Fibichově ulici si vyžádá přes tři miliony korun, radnice se na ni pokusí získat evropskou dotaci. Pokud město uspěje, pokrýt by měla zhruba polovinu nákladů.

Revitalizace by při získání dotace mohla začít už v příštím roce. Náměstek primátora pro ekonomiku Zbyněk Karban (ANO) ale upozornil, že realizaci může ještě odložit propad příjmů s ohledem na koronavirovou krizi. "Vzhledem k tomu, v jaké finanční situaci se město nachází, a začínáme řešit rozpočet, tak jsme si nechali čas na rozmyšlenou, zda budeme tento projekt nakonec realizovat," uvedl Karban. Definitivně se podle něj rozhodnou až bude jasné, zda dotaci město skutečně získalo.

Revitalizace je plánovaná pro území o rozloze zhruba 3,2 hektaru ve východní části města. Fibichova ulice spojuje oblast vilové rodinné zástavby a menších bytových domů s centrem města. Jde o členité svažité údolí, přes který meandruje vodní tok. "Prostor vodoteče je značně erodovaný, nestabilní, s pozůstatky původních staveb a se značně kolísavým průtokem," uvádí se v projektovém záměru revitalizace lesoparku. Proto je v plánu vytvoření šesti tůní pro zpomalení odtoku vody a vytvoření lepšího mikroklimatu. Další zátěží této lokality jsou podle projektu pozůstatky bývalých zahrádkářských kolonií a rovněž kamenné nebo betonové nádrže na vodu, jejich náhony a stavidla. Cestní síť zatím tvoří výhradně vyšlapané nezpevněné pěšiny. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) zanedbaný lesopark město letos částečně vylepšilo tím, že nechalo za 900.000 korun prořezat dřeviny.

čtk