Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec se vrátil k nápadu vybudovat lanovku do Bedřichova, v první etapě by mohla končit na Žulovém vrchu

04. 08. 2019 | 10:00

Liberec se po letech vrátil k nápadu vybudovat lanovou dráhu z Lidových sadů na Bedřichov. V připravovaném územním plánu města se s koridorem pro ni nepočítalo, současné vedení města to chce změnit. Opozice se obává, že to oddálí schválení nového územního plánu, podle primátora Jaroslava Zámečníka (SLK) ale nic takového nehrozí.

lanovkaLetoIlustr
ilustrační foto

V platném územním plánu z roku 2002 je sice koridor pro lanovku zanesen, v návrhu nového už ale není. "Když vypadla, tak ji tam chceme zpátky vrátit. Neznamená to, že ji chceme v tomto volebním období stavět. Taková výstavba by reálně mohla nastat třeba za deset či 20 let," uvedl Zámečník. Dokáže si představit, že by se stavěla na etapy. V první by se mohl vybudovat úsek na Žulový vrch, kde chce město stavět rozhlednu. "Je to takový druhý Ještěd, ale v Jizerských horách," řekl primátor. Dokáže si představit, že odtamtud půjdou lidé pěšky na 800 metrů vzdálenou Českou chalupu nebo pojedou dál na kole. "Myslím si, že by to byla vynikající turistická atrakce. Já tam ten smysl vidím," dodal.

Opoziční zastupitel Jaromír Baxa (LOL) se ale obává, že snaha o opětovné zařazení koridoru do územního plánu je takzvanou podstatnou změnou, ke které se budou muset vyjádřit orgány státní správy a bude se muset konat i nové veřejné projednání. "To s sebou může přinést další sérii námitek a připomínek, které bude nutné vypořádat," řekl Baxa.

Podle primátora jde ale o takzvanou strategickou změnu, která se bude projednávat zvlášť od připravovaného územního plánu a na jeho schválení nebude mít žádný vliv. "Dřív nebo později bychom to stejně museli připravit. Bude se to dělat souběžně a až bude strategická změna schválena, tak se do něj zařadí. Může to být klidně až po schválení územního plánu," uvedl primátor.

Baxa upozornil také na to, že v platném územním plánu se počítá s pozemní lanovkou a koridor pro ni převážně kopíruje klikatící se silnici. Současné vedení hovoří o visuté lanovce. Podle primátora to nechají na odbornících. "Do územního plánu zaneseme jen koridor a v textové části bude napsáno pro pozemní nebo visutou lanovku," dodal.

Není to jediná strategická změna, kterou Liberec připravuje. Celkem jich je sedm. Mezi dalšími je například výstavba parkovacího domu ve Fibichově ulici, který by měl vyřešit nedostatek parkovacích míst pro návštěvníky zoo a studenty a zaměstnance nedaleké technické univerzity.

čtk